Jajka z pieczarkami i szpinakiem
Składniki:
300 g pieczarek
1 duża szalotka ok. 70 g
1 duży ząbek czosnku
200 g szpinaku baby
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka sera feta
1-2 łyżki posiekanej cebulki dymki
sól morska, świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyścić (nie obierać), pokroić w plastry.
Szalotkę obrać, drobno posiekać. Na dużej, nieprzywierającej patelni o grubym dnie podgrzać delikatnie olej, wrzucić szalotkę. Posypać szczyptą soli, wymieszać łopatką sylikonową a następnie zgarnąć w jeden kąt patelni (dzięki temu szalotka będzie się dusić, a nie smażyć i zbytnio rumienić). Dusić na małym ogniu przez ok. 6 minut do zeszklenia.
W międzyczasie obrać ząbek czosnku i posiekać w drobniutką kosteczkę. Kiedy cebula się zeszkli wrzucić czosnek i smażyć kolejną 1 minutę.
Włożyć umyty i osuszony szpinak. Zwiększyć gaz i smażyć, aż szpinak zwiędnie. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem, wymieszać, spróbować. Jeśli potrzeba przyprawić solą.
Zrobić 4 wgłębienia. Wbić jaja. Smażyć przez 3 minuty. Następnie przykryć pokrywkę i smażyć kolejne 2-3 minuty, aż białka się zetną a żółtka pozostaną płynne.
Jajka z pieczarkami i szpinakiem posypać pokruszonym serem feta i posiekaną cebulką dymką. Oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przełożyć na talerze, starając się nie uszkodzić jaja.