Czy można jeść skorupki jajek? Zmiel je na uniwersalny proszek, który odżywi rośliny i sprawi, że kawa będzie mniej gorzka

Justyna Madan
Justyna Madan
Nie wyrzucaj skorupek - upiecz je, zmiel i dodawaj według potrzeb do jedzenia twojego lub psa.
Nie wyrzucaj skorupek - upiecz je, zmiel i dodawaj według potrzeb do jedzenia twojego lub psa. unsplash.com
Jajka, a właściwie ich skorupki, to kolejny produkt, który zazwyczaj ląduje w koszu na śmieci, a może być wykorzystany. Jak się okazuje, pomysłów na ponowne użycie skorupek jajek jest bardzo dużo. O części z nich pewnie już słyszeliście, a nawet regularnie je stosujecie, niektóre będą zupełnie zaskakujące. Poza tym, że skorupki jajek mogą być pokarmem dla kur i naturalnym nawozem dla roślin, są one również sposobem na to, aby kawa była mniej gorzka, a dodane do napoju wzbogacają go o wapno. Jak jeszcze można wykorzystać skorupkę?

Skorupki jajek nie są bezużytecznym opakowaniem tego, co jest w środku i co wielu osobom sprawia tyle radości. Jajka na miękko, na twardo, sadzone, po turecku, jako dodatek do wypieków – sposobów na wykorzystanie tego produktu jest wiele. Jak to wygląda w przypadku skorupki?

Skorupka jajka jest przede wszystkim doskonałym źródłem wapnia! Zawiera też żelazo, cynk, a nawet krzem, siarkę i fluor. Potrafi łagodzić bóle reumatyczne, wspierać odbudowę chrząstki stawowej i wspomagać odchudzanie. To bardzo istotne właściwości, ale skorupki można wykorzystać nie tylko jako składnik spożywczy, ponieważ zastosowań ma o wiele więcej.

Jak można wykorzystać skorupki jajek?

Karma dla kur
Zacznijmy od rzeczy, które są dobrze znane zwłaszcza osobom, które hodują kury we własnym gospodarstwie. Skorupki można po prostu wrzucić kurczakom do zjedzenia. Będą je dziobać i cieszyć się takim smakołykiem, który dla nich jest naturalnym suplementem wapnia. Sprawi on, że jaja, które kury będą znosić, staną się jeszcze zdrowsze i smaczniejsze.

Dodaj je do kawy
Kawa jest za gorzka, a nie używasz cukru, ani żadnych słodzików? A może po prostu chcesz wydobyć głębię swojego ulubionego napoju? Dodaj do niego kawałki skorupek jajek. A konkretnie do sypanej kawy przed jej zaparzeniem (jajka muszą być oczywiście wcześniej umyte). Do zmielonej kawy dodaj kawałki skorupek (bez względu na to czy parzysz kawę bezpośrednio w szklance czy w kawiarce), zalej je gorącą wodą, a następnie odcedź. Kawa będzie smakowała lepiej i przy okazji pozbędziemy się niechcianej, silnej goryczki.

Pozbądź się szkodników w ogrodzie
Masz problem ze ślimakami i innymi szkodnikami, które niszczą kwiaty lub plony w ogrodzie? Pomogą skorupki jajek. Wystarczy je pokruszyć i rozsypać w miejscach, w których szkodniki pojawiają się najczęściej. Pełzanie po ostrych skorupkach nie jest niczym przyjemnym, więc przestaną tam przychodzić.

Zjedz je!
Jak już wspomnieliśmy na wstępnie, skorupki są doskonałym źródłem wapnia i innych składników odżywczych, dlatego warto je jeść. Skorupki najpierw pieczemy w 120 stopniach przez 30 minut, następnie mielimy je w moździerzu na drobny proszek. Zamykamy w słoiku i w razie potrzeby dodajemy odrobinę do koktajli czy wypieków, aby podarować sobie odżywczą bombę.

Odżywka dla roślin
Bez względu na to, czy sadzisz dużo czy niewiele, jajka to zawsze dobra alternatywna dla nawożenia roślin. Jeśli dodasz pokruszone skorupki jajek do ziemi podczas sadzenia roślin, będzie ona lepiej i naturalniej odżywiona, skorupki poprawią też jakość ziemi, a rośliny będą dobrze rosły.

Kreda do zabawy
Twoje dzieci lubią malować kredą po chodniku przed domem? Zamiast kupować gotową, zrób własną ze skorupek jajek i naturalnych barwników. Potrzebne są do tego: skorupki z 10 jajek, 2 łyżeczki zwykłej mąki, 4 łyżeczki gorącej wody, barwnik spożywczy, ręcznik papierowy.

Dokładnie oczyszczamy skorupki, usuwamy błonki i pozostawiamy do wyschnięcia. Następnie umieszczamy je w moździerzu i mielimy na drobny proszek. Przekładamy go do miski, dodajemy mąkę i tyle wody, aby powstała sztywna masa. Dodajemy też trochę barwnika. Gotową pastę przekładamy na ręcznik papierowy, zwijamy go w rulon i formujemy gruby pasek – kształt kredy. Możesz też przełożyć pastę do sylikonowych foremek na lód, tak powstaną inne kształty – wówczas każdy kawałek pasty zmieszaj z innym barwnikiem. Po uzyskaniu pożądanego kształtu zostawiamy kredę na kilka dni do wyschnięcia. Gotowe! Tak przygotowana kreda nie nadaje się do pisania po tablicy, ale do zabawy na zewnątrz jak najbardziej.

Wyszoruj garnki
Zamiast kupować skrobaczki do garnków, które mają walczyć z uporczywymi zabrudzeniami, wykorzystaj do tego skorupki jajek. Skorupki wrzucamy do garnka wraz z płynem i ciepłą wodą. Skorupki się rozpadną i będą idealnym produktem ściernym do zabrudzonych naczyń.

Ostrzałka do noży
Kolejnym ciekawym trikiem jest to, że dzięki skorupkom jajek można naostrzyć noże. Jak? Wystarczy włożyć skorupki do zamrażarki, aby stwardniały, a następnie przejechać po nich nożami, dzięki czemu ich krawędzie znów będą ostre. Należy się jednak upewnić, że skorupki są bardzo mocno zmrożone i trzeba oczywiście uważać na palce.

Przysmak dla psa
Jeśli chcesz dać swojemu pupilowi porządny zastrzyk wapnia, pomogą w tym skorupki. Należy je najpierw piec przez pół godziny w 120 stopniach Celsjusza, a następnie zmielić na drobny proszek. To ta sama metoda, którą stosujemy, aby dodawać skorupki do naszego jedzenia. W ten sam sposób dajemy go psu. Po prostu posypujemy odrobiną skorupkowego proszku karmę naszego zwierzaka.

Świecznik
Okazuje się, że świeczniki można zrobić samodzielnie z wielu rzeczy, również ze skorupek jajek. Aby łatwiej było nam obtłuc tylko samą górę, robimy w jajku dziurkę jak do wydmuszki i przez nią pozbywamy się ze środka jajka. Następnie delikatnie obstukujemy górę i pozbywamy się samego czubka. Skorupki oczyszczamy, polewamy wrzącą wodą, a następnie barwimy na dowolne kolory za pomocą naturalnych barwników. Na koniec wkładamy do środka podgrzewacz, może być zapachowy i mamy ciekawą, kolorową ozdobę.

Skorupki można też wykorzystać nie jako świecznik, ale jako ozdobną świeczkę. W takim przypadku, zamiast wkładać do środka podgrzewacz, umieszczamy wewnątrz kawałek sznurka i zalewamy go ciepłym woskiem – może to być nawet wosk z roztopionych resztek świec, które masz już w domu.

Ogródek ziołowy na parapet
Podobnie, jak w przypadku świecznika, najpierw pozbywamy się jajka za pomocą pinezki i staramy się, aby większość skorupki pozostała nienaruszona. Możemy je też pofarbować, ale nie jest to konieczne. Skorupki napełniamy ziemią, posypujemy nasionami ziół, dodajemy bardzo cienką warstwę ziemi i podlewamy. Ustawiamy na nasłonecznionym parapecie i czekamy aż roślinki zaczną kiełkować.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót

Materiał oryginalny: Czy można jeść skorupki jajek? Zmiel je na uniwersalny proszek, który odżywi rośliny i sprawi, że kawa będzie mniej gorzka - Strefa Agro

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Alis
W wiele jestem w stanie uwierzyć ale nie że skorupki wspomagają odchudzanie, no bo w jaki sposób? Jedynie deficyt kaloryczny w takim wypadku się sprawdzi. Zmienić słodkie napoje na cisowiankę i prędzej zobaczy się różnice niż po codziennym jedzeniu skorupek.
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie