Dynia w potrawach oraz wypiekach idealnie wpisuje się w jesienne smaki. Sprawdź, jak można wykorzystać to warzywo i zainspiruj się!
Dynia pieczona
SKŁADNIKI:
1 kg dyni
200 g sera feta
8 łyżek oliwy
przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, płaska łyżeczka soli, 2 łyżki ziół prowansalskich/włoskich
WYKONANIE:
Najpierw należ umyć dynię oraz podzielić ją na mniejsze, wygodne do obrania i krojenia kawałki. Następnie trzeba wydrążyć włóknisty środek z pestkami. Kawałki dyni obrać cienko ze skóry. Przygotowane kawałki dyni pokroić w kostkę. Do miski z dynią dodać oliwę i wsypać płaską łyżeczkę soli, łyżeczkę słodkiej papryki oraz dwie łyżki mieszanki ziół. Dynię wymieszać dokładnie z oliwą i przyprawami i przełożyć do naczynia do zapiekania, które należy umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni – najlepiej na środkowej półce, w opcji pieczenia góra-dół. Kawałki dyni piec bez przykrycia przez 40 minut. Po tym czasie trzeba wyjąć naczynie z pieczoną dynią, przy czym nie wyłącza się piekarnika. Na wierzch dyni wyłożyć pokrojony w kostkę ser feta. Naczynie umieścić ponownie w piekarniku, ale już tylko na 10 minut. Dynię pieczoną z serem feta można wyjąć i podać do zjedzenia od razu po upieczeniu.