5 z 22
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![SKŁADNIKI:...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/59/8d/651aaec15069e_o_large.jpg)
fot. Arch.
Dynia w potrawach oraz wypiekach idealnie wpisuje się w jesienne smaki. Sprawdź, jak można wykorzystać to warzywo i zainspiruj się!
Dżem z dyni i pomarańczy
SKŁADNIKI:
1 kg dyni
2 duże pomarańcze
1 cytryna
1 saszetka żelfix (1:3)
350 g cukru
WYKONANIE:
Najpierw należy umyć i obrać ze skórki dynię, a następnie wyjąć z niej miękki miąższ wraz z pestkami. Pozostały twardy miąższ pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Dodać od czterech do pięciu łyżek wody i mieszając co chwilę, gotować do miękkości przez około 20 minut. Miękką dynię zblendować na mus. Dodać sok z pomarańczy i cytryny oraz żelfix z saszetki, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać cukier, wymieszać i gotować przez 3 minuty. Gorącym dżemem napełnić wyparzone, gorące słoiki i od razu zakręcić.