MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 22
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
SKŁADNIKI:...
fot. Arch.

Dynia w potrawach oraz wypiekach idealnie wpisuje się w jesienne smaki. Sprawdź, jak można wykorzystać to warzywo i zainspiruj się!

Dżem z dyni i pomarańczy

SKŁADNIKI:

1 kg dyni
2 duże pomarańcze
1 cytryna
1 saszetka żelfix (1:3)
350 g cukru

WYKONANIE:

Najpierw należy umyć i obrać ze skórki dynię, a następnie wyjąć z niej miękki miąższ wraz z pestkami. Pozostały twardy miąższ pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Dodać od czterech do pięciu łyżek wody i mieszając co chwilę, gotować do miękkości przez około 20 minut. Miękką dynię zblendować na mus. Dodać sok z pomarańczy i cytryny oraz żelfix z saszetki, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać cukier, wymieszać i gotować przez 3 minuty. Gorącym dżemem napełnić wyparzone, gorące słoiki i od razu zakręcić.

Zobacz również

Kolejny Piknik w Błędowskich Sadach. Wystąpi Kordian, będzie wiele atrakcji

Kolejny Piknik w Błędowskich Sadach. Wystąpi Kordian, będzie wiele atrakcji

Open’er Festival 2024 już za tydzień! Czeka nas kilka nowości

Open’er Festival 2024 już za tydzień! Czeka nas kilka nowości

Polecamy

Pierwsze problemy na basenie Rajska Fala w Żorach. Wyłączono brodzik i plac zabaw

Pierwsze problemy na basenie Rajska Fala w Żorach. Wyłączono brodzik i plac zabaw

Gliwice: Do końca tygodnia nie zapłacimy gotówką w parkomatach. Sprawdź harmonogram

Gliwice: Do końca tygodnia nie zapłacimy gotówką w parkomatach. Sprawdź harmonogram

Polskie piłkarki ręczne wciąż bez porażki na mistrzostwach świata

Polskie piłkarki ręczne wciąż bez porażki na mistrzostwach świata