MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 22
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
SKŁADNIKI:...
fot. Arch.

Dynia w potrawach oraz wypiekach idealnie wpisuje się w jesienne smaki. Sprawdź, jak można wykorzystać to warzywo i zainspiruj się!

Dżem z dyni i pomarańczy

SKŁADNIKI:

1 kg dyni
2 duże pomarańcze
1 cytryna
1 saszetka żelfix (1:3)
350 g cukru

WYKONANIE:

Najpierw należy umyć i obrać ze skórki dynię, a następnie wyjąć z niej miękki miąższ wraz z pestkami. Pozostały twardy miąższ pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Dodać od czterech do pięciu łyżek wody i mieszając co chwilę, gotować do miękkości przez około 20 minut. Miękką dynię zblendować na mus. Dodać sok z pomarańczy i cytryny oraz żelfix z saszetki, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać cukier, wymieszać i gotować przez 3 minuty. Gorącym dżemem napełnić wyparzone, gorące słoiki i od razu zakręcić.

Zobacz również

Spacer pokoleniowy wokół zalewu Rejów. Seniorzy dali dobry przykład [ZDJĘCIA]

Spacer pokoleniowy wokół zalewu Rejów. Seniorzy dali dobry przykład [ZDJĘCIA]

60 lat szkoły w Sędowicach w gminie Michałów. Spotkanie od juniora do seniora [FOTO]

60 lat szkoły w Sędowicach w gminie Michałów. Spotkanie od juniora do seniora [FOTO]

Polecamy

Dramat na trasie Racibórz - Olsztyn. Dziesięciolatek bez rodziców opuścił pociąg

Dramat na trasie Racibórz - Olsztyn. Dziesięciolatek bez rodziców opuścił pociąg

Kto może siedzieć przy wyjściu awaryjnym w samolocie? Warto dopłacać? Sprawdź!

Kto może siedzieć przy wyjściu awaryjnym w samolocie? Warto dopłacać? Sprawdź!

Dożynki powiatu lublinieckiego w sierpniu w Boronowie. Kto wystąpi?

Dożynki powiatu lublinieckiego w sierpniu w Boronowie. Kto wystąpi?