Dynia to wielkie bogactwo witamin i minerałów
Wśród najbardziej lubianych i najchętniej wykorzystywanych kulinarnie warzyw jesiennych jest dynia. To jeden z królujących o tej porze roku smaków jesieni, z jakiego można przyrządzić rozmaite potrawy oraz wypieki. Poza tym, że dania z dodatkiem dyni smakują wyśmienicie, to również wiele z nich jest wzbogaconych o cenne wartości odżywcze. Dynia stanowi bowiem źródło wartościowych dla organizmu witamin i minerałów – przede wszystkim magnezu, selenu, potasu czy cynku, a także białka oraz błonnika pokarmowego. W miąższu tego warzywa znajdują się również wapń, witaminy antyoksydacyjne: A, C, E, a także kwas foliowy i niacyna.
Zawarte w dyni składniki pozytywnie wpływają na układ odpornościowy organizmu, przyczyniają się do obniżenia zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego krwi oraz stężenia cholesterolu całkowitego, a ponadto wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Co ciekawe, warzywo to jest niskokaloryczne, w związku z czym poleca się je również osobom, które walczą o szczupłą sylwetkę lub chcą ją zachować. Warto więc sięgać po dynię, którą można wykorzystać w przygotowaniu różnorodnych dań, które na pewno urozmaicą codzienny jadłospis.
Warzywo idealnie wpisuje się w jesienne smaki
Jednym z warzyw, jakie podbijają serca w sezonie jesiennym jest dynia – przepyszny składnik zup, wielu ciepłych i podawanych na zimno potraw oraz wyśmienitych przysmaków na słodko. Ten dar natury nie tylko smakuje przepysznie, ale też urozmaica codzienne menu, a także korzystnie wpływa na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dynia w potrawach oraz wypiekach idealnie wpisuje się w jesienne smaki, wśród których oprócz tego warzywa królują również cukinia, marchewka, a także jabłka czy śliwki. O tej porze roku, kiedy dni są coraz chłodniejsze z chęcią sięgamy po gorące zupy, a ta na bazie dyni stanowi wyśmienity przysmak dla wielu osób, które z utęsknieniem czekają na sezon dyniowy. Taka potrawa rozgrzewa, jest wyśmienita w smaku oraz zdrowa.
Z dyni można też przygotować między innymi placki, kotlety, frytki, sałatki i nadzienie – na przykład do naleśników. Kojarzą się z nią również niezwykle apetyczne wypieki oraz desery. Wśród najpopularniejszych ciast z dodatkiem tego warzywa znalazło się ucierane, tarta czy nawet sernik. Popularnym dodatkiem do wypieków są także kremy dyniowe bądź konfitury, a wśród deserów – musy i tiramisu.
W załączonej galerii prezentujemy przykładowe propozycje wykorzystania dyni w kuchennych potrawach oraz wypiekach. Sprawdź, jak można wykorzystać to warzywo w codziennym menu i zainspiruj się!
Dynia w potrawach oraz wypiekach idealnie wpisuje się w jesienne smaki. Sprawdź i zainspiruj się!
Nie przeocz
Musisz to wiedzieć

Szymon Hołownia ma duże ego, większe ma tylko Lech Wałęsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?