Nasza Loteria

Dynia w potrawach oraz wypiekach idealnie wpisuje się w jesienne smaki. Sprawdź, jak można wykorzystać to warzywo i zainspiruj się!

Monika Jaracz-Świerczyńska
Monika Jaracz-Świerczyńska
Jednym z warzyw, jakie podbijają serca w sezonie jesiennym jest dynia – przepyszny składnik zup, wielu ciepłych i podawanych na zimno potraw oraz wyśmienitych przysmaków na słodko. Ten dar natury nie tylko smakuje przepysznie, ale też urozmaica codzienne menu, a także korzystnie wpływa na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dynia w potrawach oraz wypiekach idealnie wpisuje się w jesienne smaki, wśród których oprócz tego warzywa królują również cukinia, marchewka, a także jabłka czy śliwki.
Jednym z warzyw, jakie podbijają serca w sezonie jesiennym jest dynia – przepyszny składnik zup, wielu ciepłych i podawanych na zimno potraw oraz wyśmienitych przysmaków na słodko. Ten dar natury nie tylko smakuje przepysznie, ale też urozmaica codzienne menu, a także korzystnie wpływa na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dynia w potrawach oraz wypiekach idealnie wpisuje się w jesienne smaki, wśród których oprócz tego warzywa królują również cukinia, marchewka, a także jabłka czy śliwki. Pixabay
Dynia w potrawach oraz wypiekach idealnie wpisuje się w jesienne smaki, wśród których oprócz tego warzywa królują również cukinia, marchewka, a także jabłka czy śliwki. O tej porze roku, kiedy dni są coraz chłodniejsze z chęcią sięgamy po gorące zupy, a ta na bazie dyni stanowi wyśmienity przysmak dla wielu osób, które z utęsknieniem czekają na sezon dyniowy. Taka potrawa nie tylko pysznie smakuje, ale również rozgrzewa i jest zdrowa. Warzywo to bowiem stanowi źródło wartościowych dla organizmu witamin oraz minerałów – przede wszystkim magnezu, selenu, potasu czy cynku, a także białka i błonnika pokarmowego. Z dyni można też przygotować placki, kotlety, frytki, sałatki oraz nadzienie – na przykład do naleśników. Z dynią kojarzą się oczywiście niezwykle smaczne wypieki i desery. Wśród najpopularniejszych ciast z dodatkiem tego warzywa znalazło się ucierane, tarta czy nawet sernik. Sprawdź, jak można wykorzystać dynię w codziennym menu oraz zainspiruj się!

Dynia to wielkie bogactwo witamin i minerałów

Wśród najbardziej lubianych i najchętniej wykorzystywanych kulinarnie warzyw jesiennych jest dynia. To jeden z królujących o tej porze roku smaków jesieni, z jakiego można przyrządzić rozmaite potrawy oraz wypieki. Poza tym, że dania z dodatkiem dyni smakują wyśmienicie, to również wiele z nich jest wzbogaconych o cenne wartości odżywcze. Dynia stanowi bowiem źródło wartościowych dla organizmu witamin i minerałów – przede wszystkim magnezu, selenu, potasu czy cynku, a także białka oraz błonnika pokarmowego. W miąższu tego warzywa znajdują się również wapń, witaminy antyoksydacyjne: A, C, E, a także kwas foliowy i niacyna.

Zawarte w dyni składniki pozytywnie wpływają na układ odpornościowy organizmu, przyczyniają się do obniżenia zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego krwi oraz stężenia cholesterolu całkowitego, a ponadto wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Co ciekawe, warzywo to jest niskokaloryczne, w związku z czym poleca się je również osobom, które walczą o szczupłą sylwetkę lub chcą ją zachować. Warto więc sięgać po dynię, którą można wykorzystać w przygotowaniu różnorodnych dań, które na pewno urozmaicą codzienny jadłospis.

Warzywo idealnie wpisuje się w jesienne smaki

Jednym z warzyw, jakie podbijają serca w sezonie jesiennym jest dynia – przepyszny składnik zup, wielu ciepłych i podawanych na zimno potraw oraz wyśmienitych przysmaków na słodko. Ten dar natury nie tylko smakuje przepysznie, ale też urozmaica codzienne menu, a także korzystnie wpływa na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dynia w potrawach oraz wypiekach idealnie wpisuje się w jesienne smaki, wśród których oprócz tego warzywa królują również cukinia, marchewka, a także jabłka czy śliwki. O tej porze roku, kiedy dni są coraz chłodniejsze z chęcią sięgamy po gorące zupy, a ta na bazie dyni stanowi wyśmienity przysmak dla wielu osób, które z utęsknieniem czekają na sezon dyniowy. Taka potrawa rozgrzewa, jest wyśmienita w smaku oraz zdrowa.

Z dyni można też przygotować między innymi placki, kotlety, frytki, sałatki i nadzienie – na przykład do naleśników. Kojarzą się z nią również niezwykle apetyczne wypieki oraz desery. Wśród najpopularniejszych ciast z dodatkiem tego warzywa znalazło się ucierane, tarta czy nawet sernik. Popularnym dodatkiem do wypieków są także kremy dyniowe bądź konfitury, a wśród deserów – musy i tiramisu.

W załączonej galerii prezentujemy przykładowe propozycje wykorzystania dyni w kuchennych potrawach oraz wypiekach. Sprawdź, jak można wykorzystać to warzywo w codziennym menu i zainspiruj się!

Dynia w potrawach oraz wypiekach idealnie wpisuje się w jesienne smaki. Sprawdź i zainspiruj się!

Nie przeocz

Musisz to wiedzieć

od 12 lat
Wideo

Szymon Hołownia ma duże ego, większe ma tylko Lech Wałęsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni