Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dynia w potrawach oraz wypiekach idealnie wpisuje się w jesienne smaki. Sprawdź, jak można wykorzystać to warzywo i zainspiruj się!

Monika Jaracz-Świerczyńska
Monika Jaracz-Świerczyńska
Jednym z warzyw, jakie podbijają serca w sezonie jesiennym jest dynia – przepyszny składnik zup, wielu ciepłych i podawanych na zimno potraw oraz wyśmienitych przysmaków na słodko. Ten dar natury nie tylko smakuje przepysznie, ale też urozmaica codzienne menu, a także korzystnie wpływa na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dynia w potrawach oraz wypiekach idealnie wpisuje się w jesienne smaki, wśród których oprócz tego warzywa królują również cukinia, marchewka, a także jabłka czy śliwki.
Jednym z warzyw, jakie podbijają serca w sezonie jesiennym jest dynia – przepyszny składnik zup, wielu ciepłych i podawanych na zimno potraw oraz wyśmienitych przysmaków na słodko. Ten dar natury nie tylko smakuje przepysznie, ale też urozmaica codzienne menu, a także korzystnie wpływa na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dynia w potrawach oraz wypiekach idealnie wpisuje się w jesienne smaki, wśród których oprócz tego warzywa królują również cukinia, marchewka, a także jabłka czy śliwki. Pixabay
Dynia w potrawach oraz wypiekach idealnie wpisuje się w jesienne smaki, wśród których oprócz tego warzywa królują również cukinia, marchewka, a także jabłka czy śliwki. O tej porze roku, kiedy dni są coraz chłodniejsze z chęcią sięgamy po gorące zupy, a ta na bazie dyni stanowi wyśmienity przysmak dla wielu osób, które z utęsknieniem czekają na sezon dyniowy. Taka potrawa nie tylko pysznie smakuje, ale również rozgrzewa i jest zdrowa. Warzywo to bowiem stanowi źródło wartościowych dla organizmu witamin oraz minerałów – przede wszystkim magnezu, selenu, potasu czy cynku, a także białka i błonnika pokarmowego. Z dyni można też przygotować placki, kotlety, frytki, sałatki oraz nadzienie – na przykład do naleśników. Z dynią kojarzą się oczywiście niezwykle smaczne wypieki i desery. Wśród najpopularniejszych ciast z dodatkiem tego warzywa znalazło się ucierane, tarta czy nawet sernik. Sprawdź, jak można wykorzystać dynię w codziennym menu oraz zainspiruj się!

Dynia to wielkie bogactwo witamin i minerałów

Wśród najbardziej lubianych i najchętniej wykorzystywanych kulinarnie warzyw jesiennych jest dynia. To jeden z królujących o tej porze roku smaków jesieni, z jakiego można przyrządzić rozmaite potrawy oraz wypieki. Poza tym, że dania z dodatkiem dyni smakują wyśmienicie, to również wiele z nich jest wzbogaconych o cenne wartości odżywcze. Dynia stanowi bowiem źródło wartościowych dla organizmu witamin i minerałów – przede wszystkim magnezu, selenu, potasu czy cynku, a także białka oraz błonnika pokarmowego. W miąższu tego warzywa znajdują się również wapń, witaminy antyoksydacyjne: A, C, E, a także kwas foliowy i niacyna.

Zawarte w dyni składniki pozytywnie wpływają na układ odpornościowy organizmu, przyczyniają się do obniżenia zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego krwi oraz stężenia cholesterolu całkowitego, a ponadto wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Co ciekawe, warzywo to jest niskokaloryczne, w związku z czym poleca się je również osobom, które walczą o szczupłą sylwetkę lub chcą ją zachować. Warto więc sięgać po dynię, którą można wykorzystać w przygotowaniu różnorodnych dań, które na pewno urozmaicą codzienny jadłospis.

Warzywo idealnie wpisuje się w jesienne smaki

Jednym z warzyw, jakie podbijają serca w sezonie jesiennym jest dynia – przepyszny składnik zup, wielu ciepłych i podawanych na zimno potraw oraz wyśmienitych przysmaków na słodko. Ten dar natury nie tylko smakuje przepysznie, ale też urozmaica codzienne menu, a także korzystnie wpływa na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dynia w potrawach oraz wypiekach idealnie wpisuje się w jesienne smaki, wśród których oprócz tego warzywa królują również cukinia, marchewka, a także jabłka czy śliwki. O tej porze roku, kiedy dni są coraz chłodniejsze z chęcią sięgamy po gorące zupy, a ta na bazie dyni stanowi wyśmienity przysmak dla wielu osób, które z utęsknieniem czekają na sezon dyniowy. Taka potrawa rozgrzewa, jest wyśmienita w smaku oraz zdrowa.

Z dyni można też przygotować między innymi placki, kotlety, frytki, sałatki i nadzienie – na przykład do naleśników. Kojarzą się z nią również niezwykle apetyczne wypieki oraz desery. Wśród najpopularniejszych ciast z dodatkiem tego warzywa znalazło się ucierane, tarta czy nawet sernik. Popularnym dodatkiem do wypieków są także kremy dyniowe bądź konfitury, a wśród deserów – musy i tiramisu.

W załączonej galerii prezentujemy przykładowe propozycje wykorzystania dyni w kuchennych potrawach oraz wypiekach. Sprawdź, jak można wykorzystać to warzywo w codziennym menu i zainspiruj się!

Dynia w potrawach oraz wypiekach idealnie wpisuje się w jesienne smaki. Sprawdź i zainspiruj się!

Nie przeocz

Musisz to wiedzieć

od 7 lat
Wideo

Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera