Dzień Czekolady to świetna okazja do przygotowania wyjątkowych słodkości. Zobacz przepisy i zainspiruj się!
Brownie czekoladowe
SKŁADNIKI
200 g masła
200 g gorzkiej czekolady
3 jajka
250 g cukru
135 g mąki
szczypta soli
ok. 50 – 100 g gorzkiej czekolady
WYKONANIE
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą prostokątną foremkę i posmarować ją masłem oraz wyłożyć papierem do pieczenia. Masło pokroić w kostkę i włożyć do rondelka, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i cały czas mieszając roztopić na małym ogniu, odstawić z palnika. W oddzielnej misce rozmiksować lub wymieszać jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem, zmiksować lub wymieszać na gładką masę. Dodać mąkę oraz sól i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię. Dodatkową czekoladę pokroić na kawałki i posypać po wierzchu ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30 minut, aż ciasto lekko urośnie. Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na małe kawałeczki.