Dzień Czekolady to świetna okazja do przygotowania wyjątkowych słodkości. Zobacz przepisy i zainspiruj się!
Ciasteczka czekoladowe
SKŁADNIKI
100 g masła
300 g czekolady
1 pełna szklanka (155 g) mąki pszennej
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki gorzkiego kakao
70 g brązowego cukru
70 g białego cukru
1 jajko
1/4 szklanki (60 ml) mleka
WYKONANIE
Masło wyjąć z lodówki na około 10 minut przed przygotowaniem ciasta, pokroić w kosteczkę, włożyć do miski i zostawić na blacie w temperaturze pokojowej. Czekoladę połamać na kosteczki, następnie każdą kosteczkę pokroić jeszcze na 4 części. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Przygotować dużą blachę, wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać do czystej miski razem z sodą lub proszkiem do pieczenia, dodać sól i kakao, dokładnie wymieszać, odstawić. Ubijać masło z dodatkiem brązowego i białego cukru przez około 5 minut. Dodać jajko i ubijać jeszcze przez około 2-3 minuty. Dodać sypkie składniki, najlepiej w 2 partiach, za każdym razem krótko miksując do połączenia się składników. Razem z drugą partią dodać mleko. Na koniec wymieszać dłonią lub łyżką z posiekaną czekoladą (ciasto będzie dość gęste). Nabierać po około 1 czubatej łyżce masy, formować kulki i układać je na blaszce zachowując kilkucentymetrowe odstępy (wykorzystamy połowę masy na jedną blaszkę). Delikatnie – odrobinę, ok. pół centymetra spłaszczyć palcami wierzch każdej kulki. Resztę masy schować do lodówki i upiec ciasteczka za chwilę. Wstawić do piekarnika i piec przez około 13-14 minut.