4 z 11
Poprzednie
Następne
Dzień Czekolady to świetna okazja do przygotowania wyjątkowych słodkości. Zobacz przepisy i zainspiruj się!
Czekoladowy budyń jaglany
SKŁADNIKI
1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
2 i 1/2 szklanki mleka
3 łyżki kakao
2 łyżki syropu klonowego lub cukru
opcjonalnie: 20 g ciemnej czekolady
WYKONANIE
Kaszę jaglaną przepłukać na sicie pod strumieniem ciepłej wody. Przełożyć do rondelka, wlać mleko, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. Dodać kakao oraz syrop klonowy lub cukier (opcjonalnie można dodać też kilka kosteczek czekolady). Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się kakao. Zmiksować w pojemniku blendera stojącego, aż budyń będzie gładki i jedwabisty (przez ok. 2 minuty). W razie potrzeby dodawać więcej mleka.