Dzień Czekolady to świetna okazja do przygotowania wyjątkowych słodkości. Zobacz przepisy i zainspiruj się!
Muffiny czekoladowe
SKŁADNIKI
150 g masła
150 g czekolady (np. ciemnej)
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy zbożowej lub kakao
1 szklanka (200 g) cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
2 duże jajka (L)
170 ml mleka
WYKONANIE
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową, dokładnie wymieszać. Dodać cukier oraz cukier wanilinowy, ponownie wymieszać, odstawić. W drugiej misce rozmiksować jajka z mlekiem (rózgą lub mikserem). Do sypkich składników dodać masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie wymieszać łyżką. Dodać roztopione masło, wymieszać, pod koniec dodać posiekaną czekoladę. Mieszać krótko łyżką. Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie na muffiny i wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 – 23 minuty, do czasu, aż muffiny urosną, a na wierzchu utworzy się skorupka, zaś wetknięty patyczek nie będzie obklejony ciastem.