Placki ziemniaczane z łososiem
Składniki:
– 5-6 ziemniaków
– pół średniej cebuli
– 1 jajko
– 2-3 łyżki mąki pszennej
– sól i pieprz
– olej do smażenia
– 150 g łososia wędzonego w plastrach
– 6 łyżek kwaśnej śmietany 18%
– do podania: koperek lub natka pietruszki, bardzo drobno posiekana cebula lub cebula dymka wraz ze szczypiorem, listki rukoli, inne
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Dodaj szczyptę soli i odstaw na 3-5 minut aby ziemniaki puściły nieco wody. Wtedy za pomocą dłoni odciśnij ziemniaki,możesz to zrobić też na sitku.
Do ziemniaków zetrzyj cebulę na tej samej tarce. Dodaj całe jajko, mąkę, spore szczypty soli i pieprzu i wszystko dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgorzej olej. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto ziemniaczane i twórz cienkie placuszki. Smaż do zbrązowienia, ok 2-3 minut z każdej ze stron. Po usmażeniu kładź placki na kawałku ręcznika papierowego aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podanie: dodawaj na każdy placek nieco śmietany i kawałek wędzonego łososia. Ja za każdym razem nieco inaczej podaję moje placki. Oto kilka opcji. Opcja 1: dodaj posiekany koperek, opcja 2: podaj z bardzo drobną posiekaną cebulą lub dymką ze szczypiorem, opcja 3: podaj z dodatkiem rukoli.
Smacznego!