Śmietana, sos pieczarkowy, cukier - co położysz dziś na swoje placki ziemniaczane? Z okazji Dnia Placków Ziemniaczanych, 13 listopada, należy przyrządzić albo chociaż zjeść potrawę, która znana była już w XVII wieku! To danie zdobyło uznanie na całym świecie dzięki swojej prostocie i wyjątkowemu smakowi. I to właśnie dzięki tej prostocie można przygotowywać je na wiele różnych sposobów! Przygotowaliśmy dla was 10 smacznych propozycji! Sprawdźcie i posmakujcie...
Placki ziemniaczane - pyszna klasyka na wiele sposobów
Placki ziemniaczane znakomicie współgrają z różnymi dodatkami i sosami. Klasycznie podawane są z kwaśną śmietaną, cukrem, lub z sosem mięsnym. W każdym domu przygotowywane są na swój sposób. Dzień Placków Ziemniaczanych może być okazją do wyjścia poza przyjęte schematy i przygotowaniem ich, na inny niż zwykle sposób. Mogą być podane jako danie główne, przekąska czy nawet deser, w zależności od dodatków i sposobu podania. Ich uniwersalność sprawia, że placki ziemniaczane gościły na stołach przez wieki, przekazując smakowe doznania z pokolenia na pokolenie. Niezależnie od tego, czy są przygotowywane według tradycyjnych receptur czy też poddawane nowatorskim modyfikacjom, placki ziemniaczane wciąż pozostają symbolem prostoty, smaku i kulinarnego dziedzictwa
Nie przeocz
- To miasto w Śląskiem ponad 15 lat temu wyglądało zupełnie inaczej
- Jak oszukują nas markety? Poznajcie nieczyste zagrania sklepów. Będziecie w szoku!
- W tych śląskich miastach na nowotwory umiera najwięcej pacjentów. Dane przerażają!
- Zabytkowy wagon 102N niszczeje w zajezdni w Chorzowie Batorym. Czy można go uratować?
Musisz to wiedzieć

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?