Placki ziemniaczane inaczej
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 mały por (ok. 100-120 gr)
100 gr wędzonego boczku
6-8 łyżek mąki (zwykłej)
1 jajko
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w plasterki, boczek w kostkę. Łączymy skladniki w misce, dodajemy jajko i doprawiamy solą i pieprzem (ja dodaję płaską łyżeczkę soli). Mieszamy dokładnie (najlepiej ręką) i powoli dodajemy mąkę. Jeśli ciasto na placki jest zwarte, nie wodniste, można zabierać się do smażenia. Placki smażymy w głębokim tłuszczu.
Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy po łyżce masy, rozpłaszczając ją na patelni, by placki były cienkie. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy od razu po usmażeniu. Najlepiej smakują w towarzystwie talerza pełnego świeżych surówek [unicode_pictographs]%F0%9F%99%82[/unicode_pictographs]