Placki ziemniaczane po węgiersku
Składniki:
Placki ziemniaczane:
1 kg startych na tarce ziemniaków
1 cebula
1 jajko
1 łyżka mąki
½ łyżeczki soli
Szczypta pieprzu
Olej do smażenia
Gulasz po węgiersku:
0,75 kg mięsa wołowego (dzień wcześniej je marynuję: 3 ząbki czosnku, szczypta przyprawy do mięsa, paprykę słodką w proszku, 3 liście laurowe, odrobina pieprzu, łyżkę oliwy z oliwek)
2 łyżki mąki
1/2 cebuli
1/2 papryki czerwonej
2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
1/2 papryki zielonej
4 liście laurowe
1 duża marchewka
wlewamy wodę (taką ilość aby przykryła mięso)
garść suszonych grzybów
2 łyżki przecieru pomidorowego
keks śmietany do dekoracji
posiekany koperek
Sposób przygotowania:
Mięso wołowe kroję w kostkę (dzień wcześniej je marynuję aby było bardziej aromatyczne: 3 ząbki czosnku, szczypta przyprawy do mięsa, paprykę słodką w proszku, 3 liście laurowe, odrobina pieprzu, łyżkę oliwy z oliwek). Następnie do mięsa dodajemy mąkę, mieszamy za pomocą łyżki. Wlewamy łyżkę oleju i smażymy na patelni przez 5 minut. Następnie dodajemy pokrojoną cebulkę, obie papryki, marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe. Wlewamy wodę (taką ilość aby przykryła mięso), gotujemy przez 20 minut. Następnie dodajemy suszone grzyby, przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dusimy na małym ogniu jeszcze przez ok 40 minut aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Najlepiej gotować nawet dodatkowe 30-60 minut, aby mięsko było jeszcze lepsze i rozpływające się w ustach.
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce. Następnie ścieramy również cebulę. Dodajemy jajko, sól, pieprz, mąkę. Smażymy na oleju duży placek ziemniaczany o wielkości patelni, przewracamy i smażymy również z drugiej strony.
Na większego placka nakładamy gulasz, zwijamy w pół przykrywając mięso. Podajemy ze śmietaną oraz posiekanym koperkiem.