MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dziś dzień przepysznej, soczystej z aromatycznymi posypkami jagodzianki. Zobaczcie, jak wyglądają w Katowicach ZDJĘCIA

Bartosz Żołnierczyk
Bartosz Żołnierczyk
Dziś dzień przepysznej, soczystej z aromatycznymi posypkami jagodzianki.
Dziś dzień przepysznej, soczystej z aromatycznymi posypkami jagodzianki. Lucyna Nenow / Polska Press
Jagodzianki stanowią nieodzowny element kuchni polskiej, któremu, ze względu na ich wyjątkowy i soczysty smak, trudno się oprzeć. Polskie dorodne jagody, delikatne i wykwintne ciasto, udekorowane aromatycznymi posypkami sprawiają, że jest to wypiek, obok którego nie łatwo jest przejść i dlatego często rozpoczynamy nim nasz dzień. 2 lipca, w dniu imienin Jagody, obchodzony jest właśnie Dzień Jagodzianki, który zainicjowała dziennikarka kulinarna, Barbara Starecka. Odwiedziliśmy miejsca w Katowicach, w których królują te wypieki. Zobaczcie ZDJĘCIA.

Dziś dzień przepysznej, soczystej jagodzianki. Tak wyglądają w Katowicach

Jagody wyróżniają się swoim głębokim kolorem i intensywnym smakiem, stanowią prawdziwą letnią rozkosz dla podniebienia. Są również doskonałym źródłem witamin, minerałów i błonnika, które sprzyjają zdrowiu i trawieniu. Polacy uwielbiają dodawać je do porannej miski płatków zbożowych, tworzyć koktajle owocowe, a także piec pyszne ciasta, muffiny i właśnie jagodzianki!

Zobaczcie, jak prezentują się te soczyste wypieki w Katowicach

Data 2.07 naznaczona jest jagodową symboliką. Obchodzimy wtedy imieniny Jagody, a niegdyś i święto „Matki Boskiej Jagodnej”. Ludowe przysłowie mówi, że sezon na jagody zaczyna się po sobótce, w Noc Kupały, najkrótszą w roku. Niemniej w każdym zakątku kraju jagody pojawiają się w różnym terminie.

- "Dzień jagodzianki” to spełnienie mojego marzenia o słodkim święcie polskiego lata. Co roku ruszam w poszukiwania jagodzianki doskonałej i przyczyniam się tym samym do nakręcania ogólnopolskiej jagodowej fiksacji. Pragnęłam, by zyskała ona formalny wymiar i jestem przejęta faktem, że tak wiele osób w tym kraju wsparło mnie w tej inicjatywie. Piszę o jagodziankach dla największych tytułów prasowych, publikuję rankingi i wspieram cukiernie. Co roku ryzykuję odbarwienie szkliwa, by znaleźć tę najlepszą - napisała na swojej stronie Basia Starecka, inicjatorka święta.

Możecie odwiedzić specjalną stronę przewodnik dziennikarki, stworzony na tą okazję dzienjagodzianki.pl Znajdziecie na niej wyjątkowe miejsca, gdzie skosztujecie tych pysznych bułeczek i znajdziecie przepisy oraz opinie ekspertów.

- Stworzyli go wspaniali korespondenci z różnych polskich miast, dziennikarze, blogerzy, aktywiści, którzy do projektu włączyli się z czystego entuzjazmu i chęci wsparcia swojego lokalnego rynku. Bez ich udziału Dzień Jagodzianki nie miałby takiego szerokiego ogólnopolskiego rozmachu- napisała na swojej stronie Basia Starecka, inicjatorka święta.

.

Obecnie słoik jagód kosztuje w granicach 20-30 zł. Cena jagodzianki to 6-15 złotych, w zależności od producenta.

Nie przeocz

Musisz to wiedzieć

od 7 lat
Wideo

Wyniki pierwszej tury wyborów we Francji

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni