MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
SKŁADNIKI:...
fot. aniagotuje.pl

Dzisiaj przypada Światowy Dzień Jabłka. Sprawdź, co możesz przyrządzić z tych przepysznych i bardzo zdrowych owoców!

Ciasto z jabłkami

SKŁADNIKI:

3 szklanki mąki pszennej – do 500 g
5 średnich lub większych jajek – około 310 g
klasyczna kostka masła – 200 g
około pół szklanki jogurtu naturalnego – do 160 g
około pół szklanki cukru – do 140 g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
700-800 g jabłek – 4 średnie jabłka

WYKONANIE:

Najpierw roztopić kostkę masła i odstawić do przestudzenia. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, a resztkami masła wysmarować boki formy lub też wyłożyć je wysokimi paskami papieru do pieczenia. Jabłka obrać i przekroić na pół, a następnie na ćwiartki. Wyciąć gniazda nasienne i przekroić każdy kawałek jeszcze na pół. W jednej misce wymieszać lub przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać też symboliczną szczyptę soli. Odmierzyć nie więcej niż 500 gramów mąki.

Do dużej miski wbić pięć średnich lub większych jajek i wsypać około pół szklanki cukru, który trzeba ubić z jajkami mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut.


Następnie nagrzać piekarnik: opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura – 180 stopni. Z termoobiegiem należy ustawić o 10-15 stopni mniej.

Do puchu jajecznego wlać roztopione i przestudzone masło i miksować krem, ale tylko przez chwilę i na niskich obrotach miksera. Kolejno dodawać też jogurt naturalny i mieszankę mąki i proszku do pieczenia. Te składniki wmieszać już przy pomocy łyżki lub szpatułki.

Do przygotowanej wcześniej formy wyłożyć ciasto. Na cieście wyłożyć kawałki jabłek, można je lekko wcisnąć w ciasto. Formę z ciastem umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Wybrać środkową półkę. Ciasto piec około 45 minut (krócej lub dłużej). Po około 35-40 minutach pieczenia sprawdzić przy pomocy drewnianego patyczka, czy ciasto jest już gotowe. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest suchy, to można wyłączyć piekarnik. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika. Po 10 minutach otworzyć drzwi i wyjąć ciasto z pieca. Zdjąć boki i przełożyć ciasto na kratkę, do przestudzenia.

Zobacz również

Kibice na meczu Star - Orlęta. Byliście? Szukajcie się na zdjęciach

Kibice na meczu Star - Orlęta. Byliście? Szukajcie się na zdjęciach

XI Przegląd Śpiewu Pieśni Maryjnych w Starymgrodzie

XI Przegląd Śpiewu Pieśni Maryjnych w Starymgrodzie

Polecamy

Nowy rekord Igi Świątek! Od niemal dziewięciu lat nikt tego nie dokonał!

Nowy rekord Igi Świątek! Od niemal dziewięciu lat nikt tego nie dokonał!

W katowickim schronisku ruszyła budowa nowego pawilonu dla bezdomnych kotów

W katowickim schronisku ruszyła budowa nowego pawilonu dla bezdomnych kotów

Lewandowski ma chrapkę na Trofeo Pichichi. Czy będzie dzisiaj grad goli z Almerią?

Lewandowski ma chrapkę na Trofeo Pichichi. Czy będzie dzisiaj grad goli z Almerią?