Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dzisiaj przypada Światowy Dzień Jabłka. Sprawdź, co możesz przyrządzić z tych przepysznych i bardzo zdrowych owoców!

Monika Jaracz-Świerczyńska
Monika Jaracz-Świerczyńska
Poza tym, że jabłka najlepiej spożywać w postaci surowych owoców, to warto też wykorzystać je do przygotowania apetycznych dań, deserów czy wypieków, jakie rozpływają się w ustach. Jesień to idealny czas na jabłkowe przysmaki, które o tej porze roku cieszą się największą popularnością.
Poza tym, że jabłka najlepiej spożywać w postaci surowych owoców, to warto też wykorzystać je do przygotowania apetycznych dań, deserów czy wypieków, jakie rozpływają się w ustach. Jesień to idealny czas na jabłkowe przysmaki, które o tej porze roku cieszą się największą popularnością. Pixabay
Dzisiaj przypada Światowy Dzień Jabłka, który jest wspaniałą okazją do przypomnienia o korzyściach, wynikających ze spożywania tych przepysznych i bardzo zdrowych owoców. Najlepszą opcją na dostarczenie do organizmu cennych minerałów, zawartych w jabłkach jest oczywiście sięganie po surowe owoce – najlepiej bez zdejmowania skórek, pod którymi mieści się najwięcej witamin. W jabłkach zawarte są głównie witaminy C, E, z grupy B, a także minerały, takie jak beta karoten, fosfor, wapń, siarka, magnez i żelazo. Owoce te stanowią też bogate źródło błonnika pokarmowego, kwercetyny oraz antyoksydantów. Wielbiciele jabłek mogą wykorzystać je również do przygotowania apetycznych dań, deserów czy wypieków, jakie rozpływają się w ustach. Jesień to idealny czas na jabłkowe przysmaki, które o tej porze roku cieszą się największą popularnością. Z owoców tych można przygotować pyszne potrawy obiadowe, jak na przykład ryż zapiekany z jabłkami, racuchy czy pierogi. Nie da się też przejść obojętnie obok wyśmienitych ciast, wśród których królują aromatyczne szarlotki z dodatkiem cynamonu. Zdrowymi wersjami przekąsek z użyciem jabłek są również koktajle bądź smoothie albo sałatki owocowe. Świetnie smakują także jabłkowe soki oraz konfitury, jakie mogą stanowić wspaniały dodatek na przykład do naleśników. Sprawdź, co możesz przyrządzić z tych niezwykle apetycznych i bardzo zdrowych owoców!

Jabłka mają wiele wartości odżywczych

Jesień to czas, w którym można jeszcze skorzystać z darów natury w postaci świeżych warzyw i owoców. Wprawdzie nie ma już ich tak wiele jak latem, ale dzięki nim o tej porze roku jest szansa na odżywienie organizmu witaminami oraz minerałami, jakie przyswaja on wraz z jesiennymi przysmakami. Obok cukinii, marchewki czy dyni sięgamy też po śliwki i jabłka, które stały się już symbolami tego okresu. Ostatnie z wymienionych darów natury królują wśród wypieków, chociaż nie brakuje też pomysłów na dania obiadowe czy desery oraz inne przekąski z ich wykorzystaniem. Najlepszą opcją na dostarczenie do organizmu cennych minerałów, zawartych w jabłkach jest oczywiście sięganie po surowe owoce – najlepiej bez zdejmowania skórek, pod którymi mieści się najwięcej witamin. W jabłkach zawarte są głównie witaminy C, E, z grupy B, a także minerały, takie jak beta karoten, fosfor, wapń, siarka, magnez i żelazo. Owoce te stanowią też bogate źródło błonnika pokarmowego, kwercetyny oraz antyoksydantów. Spożywanie jabłek pozytywnie wpływa na układ odpornościowy organizmu, a poza tym zmniejsza stężenie cholesterolu. Regularne sięganie po te owoce sprzyja też prawidłowej przemianie materii oraz poprawie wyglądu skóry.

Potrawy i wypieki z jabłkami to hit sezonu

Poza tym, że jabłka najlepiej spożywać w postaci surowych owoców, to warto też wykorzystać je do przygotowania apetycznych dań, deserów czy wypieków, jakie rozpływają się w ustach. Jesień to idealny czas na jabłkowe przysmaki, które o tej porze roku cieszą się największą popularnością. Wiele osób sięga po jabłka już na rozpoczęcie dnia, dodając je na przykład do owsianki. Inni na śniadanie chętnie jedzą kanapki z musem jabłkowym albo sałatkę owocową. Z jabłek można przygotować również pyszne potrawy obiadowe, jak na przykład ryż zapiekany, racuchy czy pierogi albo kluski nadziewane tymi owocami. Nie da się też przejść obojętnie obok wyśmienitych wypieków, wśród których królują aromatyczne szarlotki z dodatkiem cynamonu. Popularnością cieszą się także ciasta ucierane, drożdżowe bądź kruche z wykorzystaniem jabłek. Świetnie smakują też bułeczki z kawałkami tych owoców wewnątrz albo rogaliki z jabłkową konfiturą. Zdrowymi wersjami przekąsek z użyciem jabłek są również koktajle bądź smoothie albo różnego rodzaju sałatki. Świetnie smakują też jabłkowe soki oraz konfitury, jakie mogą stanowić wspaniały dodatek na przykład do naleśników.

W załączonej galerii prezentujemy wybrane przepisy na jesienne przysmaki z wykorzystaniem jabłek. Sprawdź, co możesz przyrządzić z tych przepysznych oraz bardzo zdrowych owoców i zainspiruj się!

Dzisiaj przypada Światowy Dzień Jabłka. Zobacz przepisy na jabłkowe dania i wypieki!

Nie przeocz

Musisz to wiedzieć

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Archeologiczna Wiosna Biskupin (Żnin)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera