Przepis na: Śledzie w occie
Składniki:
700 g (ok. 7 sztuk) filetów śledziowych z beczki, solonych
2 szklanki wody
5 ziaren pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 cebula
1/2 marchewki
1/2 szklanki octu 10%
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oleju
Sposób przygotowania:
Śledzie włożyć do miski i wypłukać z soli w zimnej wodzie. Odlać słoną wodę i wlać świeżą. Odstawić na ok. 30 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy zmienić wodę.
Sprawdzić (spróbować) czy ilość soli jest wystarczająca, czy śledzie nie są jeszcze za słone.
Gotowe śledzie odcedzić, osuszyć i pokroić na ok. 3 cm kawałki.
Przygotować zalewę: wodę zagotować z dodatkiem pieprzu, ziela i liścia laurowego.
Odstawić z ognia i od razu dodać cienko pokrojoną cebulę, obraną oraz pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę.
Dodać ocet, cukier oraz olej, wymieszać, a następnie całkowicie ostudzić.
Zimną zalewą przekładać śledzie w słoiku lub szklanym pojemniku z pokrywą. Zamknąć i odstawić do lodówki na około 1 dobę.