Przepis na: Śledzie z cebulką na plasterkach buraczków
Składniki:
500 g śledzi po wiejsku z cebulką
500 g buraków gotowanych lub pieczonych, obranych
2 ogórki kiszone
koperek
sól, pieprz, olej lniany lub rzepakowy
2 łyżeczki musztardy np. miodowej
2 łyżeczki miodu
2 łyżki oleju roślinnego np. lnianego, rzepakowego
Sposób przygotowania:
Śledzie wyjąć z zalewy i pokroić na kawałki. Przynajmniej część marynowanej cebulki zachować (jeśli używamy śledzi bez cebuli, dodajemy surową, pokrojoną w piórka cebulę świeżą).
Obrane buraczki pokroić na plasterki i ułożyć na zakładkę na półmisku. Doprawić solą, pieprzem oraz skropić olejem.
Na wierzchu położyć śledzie, udekorować sosem: energicznie wymieszane składniki. Dodać cebulkę marynowaną oraz posypać posiekanymi ogórkami i koperkiem.