Przepis na: Śledzie pod pierzynką - szuba
Składniki:
500 g filetów śledziowych a'la Matias (5 sztuk), gotowych
1 duża cebula np. cukrowa
500 g ziemniaków (4 średnie)
250 g marchewki (2 sztuki)
500 g buraków (4 sztuki)
sól i świeżo zmielony pieprz
250 g majonezu
koperek lub natka
Sposób przygotowania:
Śledzie pokroić w kostkę i wyłożyć na dno salaterki.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, wyłożyć na śledzie.
Ziemniaki i marchewki umyć, nie obierać. Włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować do miękkości, przez ok. 45 minut. Odcedzić, ostudzić, obrać ze skórek.
Oddzielnie ugotować nieobrane buraczki w osolonej wodzie (ok. 1 godzina), następnie odcedzić je i obrać.
Na śledzie w salaterce wyłożyć ziemniaki - starte na tarce o grubych oczkach. Doprawić je solą i pieprzem.
Następnie dodać warstwę startej marchewki a potem buraczków (za każdym razem warzywa doprawić solą i pieprzem).
Na wierzch wyłożyć majonez i posypać posiekaną zieleniną. Wstawić do lodówki.