Gęś pieczona i inne przepisy na potrawy z gęsi. Jak przygotować gęsinę? Jak upiec gęś? [PRZEPIS]
Przepsi na gęś pieczoną. Piersi i udka z konfiturami. Mniam!
Piersi i udka gęsie z konfiturami: 1 gęś, sól i pieprz do smaku, 2-3 łyżki konfitur śliwkowych, kilka śliwek, dużo przypraw korzennych: imbir, cynamon, a także anyż, chili i curry i odrobina majeranku. Gęś rozbieramy, odcinamy piersi i udka. Lekko nacinamy piersi. Podobnie udka, ale wzdłuż kości, aby zostały nam steki. Mięso solimy i pieprzymy, posypujemy niewielką ilością majeranku. Wrzucamy na suchą patelnię i smażymy na małym ogniu aż zacznie wyciekać tłuszcz. Następnie wkładamy do piekarnika na 180 st. C i pieczemy aż do miękkości. Wytopiony tłuszcz dolewamy bardzo powoli do garnka z konfiturą cały czas mieszając. Dodajemy sól, tymianek i dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu, aby złamać słodki smak. Śliwki pieczemy na odrobinie masła z przyprawami korzennymi i chili. Gęś podajemy z sosem i śliwkami.