Gęś pieczona i inne przepisy na potrawy z gęsi. Jak przygotować gęsinę? Jak upiec gęś? [PRZEPIS]
Przepis na gęś nadziewana kaszą gryczaną
Przepis Ewy Wachowicz: 1 gęś, 1 wątróbka gęsia, 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej, 2-3 grube plastry boczku, cebula, marchewka, 3 suszone podgrzybki, pęczek natki pietruszki, 2 liście laurowe, ziele angielskie, jajko, sól i pieprz do smaku. Sos: butelka wytrawnego czerwonego wina i 1-2 łyżki mąki. Gęś myjemy, wyjmujemy podroby, nacieramy solą i pieprzem. Przygotowujemy farsz z pokrojonej w kostkę cebuli, marchewki i boczku. Podsmażamy bekon, dorzucamy warzywa, a następnie kaszę. Smażymy i zalewamy trzema szklankami wody. Gdy ka-sza wchłonie wodę, studzimy. Kroimy wątróbkę i razem z pietruszką i roztrzepanym jajkiem dodajemy do kaszy. Doprawiamy. Gęś faszerujemy, spinamy od strony szyi wykałaczkami i dratwą. Wkładamy do nagrzanego do 240 st. C na ok. 20 min. Zrumienioną wyjąć, okryć folią aluminiową i piec na 180 st. C tak długo, ile kg ważyła gąska.