Gęś pieczona i inne przepisy na potrawy z gęsi. Jak przygotować gęsinę? Jak upiec gęś? [PRZEPIS]
Gęś duszona, ze śliwkami i czosnkiem
Przepis na gęś duszoną wg Macieja Kuronia:
1 gęś, kilka ząbków czosnku, 1 łyżka majeranku, kilka suszonych śliwek lub 250 g świeżych węgierek, sól i pieprz do smaku. Gęś myjemy i wyjmujemy podroby. Następnie smarujemy od wewnątrz posiekanym czosnkiem roztartym z solą i majerankiem. Odkładamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. W międzyczasie płuczemy śliwki i w przypadku suszonych moczymy je poprzedniego dnia, a gdy używamy świeżych, przecinamy je na pół i usuwamy pestki. W brytfannie lub gęsiarce zagotowujemy pół litra wody. Potem dodajemy do wody śliwki, a na końcu ostrożnie wkładamy gąskę. Dusimy na małym ogniu przez ok. 2-3 godziny pod przykryciem, aż do miękkości. Od czasu do czasu dolewamy trochę wody.