Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 27
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...

Gotuj z Magdą Gessler! Oto 25 pysznych przepisów. Poznaj najlepsze dania znanej restauratorki - one zagwarantują Ci sukces w kuchni!

Barszcz czerwony wg Magdy Gessler

Składniki:
-1 kg buraków
-pół selera
-cały por
-2 duże lub 3 małe cebule
-4 kwaśne, polskie, winne jabłka
-5 łyżek octu
-przyprawy: sól, pieprz, 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Buraki pokroić na pół, wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą tylko na tyle, by przykryła ona warzywa.

Dodać obrane: selera i cebule w całości. Dodać por (związany sznurkiem), aby nie rozpadł się w gotowaniu. Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodać ocet.

Buraki gotować do miękkości na bardzo małym ogniu — nie może wrzeć! Kiedy buraki będą miękkie, wywar odstawić w chłodne miejsce.

Na wierzch wsypać skórki jabłek lub ćwiartkami jabłek. Barszcz powinien "leżakować" w ten sposób przez całą noc.
Na drugi dzień znów zaczynamy podgrzewać barszcz, wcześniej trzeba wyjąć buraki, zetrzeć na tarce i znów wrzucić do wywaru.

Jeśli chcemy podać klarowny barszcz, przed podaniem przecedzamy. Na koniec barszcz doprawiamy pieprzem. Wcześniej może to spowodować zgorzknienie zupy oraz starte dwa ząbki czosnku.

Zobacz również

Grzegorz Gruca został Przewodniczącym Rady Miejskiej w Olkuszu

Grzegorz Gruca został Przewodniczącym Rady Miejskiej w Olkuszu

Matura 2024 z matematyki. Co będzie na egzaminie? ARKUSZE CKE oraz ODPOWIEDZI

NOWE
Matura 2024 z matematyki. Co będzie na egzaminie? ARKUSZE CKE oraz ODPOWIEDZI

Polecamy

Masz astmę? To wyzwala napady duszności. Sprawdź i uważaj!

Masz astmę? To wyzwala napady duszności. Sprawdź i uważaj!

Dopłaty do używanych samochodów. Kto będzie mógł dostać dofinansowanie?

Dopłaty do używanych samochodów. Kto będzie mógł dostać dofinansowanie?

Nowa funkcja w nawigacji we współpracy z policją. Na czym polega?

Nowa funkcja w nawigacji we współpracy z policją. Na czym polega?