Gotuj z Magdą Gessler! Oto 25 pysznych przepisów. Poznaj najlepsze dania znanej restauratorki - one zagwarantują Ci sukces w kuchni!
Barszcz czerwony wg Magdy Gessler
Składniki:
-1 kg buraków
-pół selera
-cały por
-2 duże lub 3 małe cebule
-4 kwaśne, polskie, winne jabłka
-5 łyżek octu
-przyprawy: sól, pieprz, 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Buraki pokroić na pół, wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą tylko na tyle, by przykryła ona warzywa.
Dodać obrane: selera i cebule w całości. Dodać por (związany sznurkiem), aby nie rozpadł się w gotowaniu. Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodać ocet.
Buraki gotować do miękkości na bardzo małym ogniu — nie może wrzeć! Kiedy buraki będą miękkie, wywar odstawić w chłodne miejsce.
Na wierzch wsypać skórki jabłek lub ćwiartkami jabłek. Barszcz powinien "leżakować" w ten sposób przez całą noc.
Na drugi dzień znów zaczynamy podgrzewać barszcz, wcześniej trzeba wyjąć buraki, zetrzeć na tarce i znów wrzucić do wywaru.
Jeśli chcemy podać klarowny barszcz, przed podaniem przecedzamy. Na koniec barszcz doprawiamy pieprzem. Wcześniej może to spowodować zgorzknienie zupy oraz starte dwa ząbki czosnku.