Gotuj z Magdą Gessler! Oto 25 pysznych przepisów. Poznaj najlepsze dania znanej restauratorki - one zagwarantują Ci sukces w kuchni!
Tarta z musem z wątróbki wg Magdy Gessler
Składniki:
-500 g wątróbek kurzych
-200 g masła
-pół szklanki koniaku
-2 ząbki czosnku
-sól i pieprz
-suszony tymianek (3/4 łyżki)
-2 cebule (szalotki)
-1/4 szklanki śmietany kremówki
-jajka
CIASTO KRUCHE NA TARTĘ Z MUSEM Z WĄTRÓBKI
-250 g mąki
-150 g masła
-łyżeczka soli
-1 jajko + 1 żółtko
Przygotowanie:
Mąkę przesiać. Dodać sól. Wkroić masło. Przesiekać. Rozetrzeć z mąką palcami (najlepiej widelcem). W cieście zrobić dołek, dodać jajka. Szybko zagnieść. Odłożyć do lodówki.
Mus z wątróbki:
Wątróbki najlepiej namoczyć w mleku i zostawić na noc lub chociaż na kilka godzin w chłodne miejsce.
Nałożyć posiekaną cebulę z czosnkiem i tymiankiem. Następnie zdjąć te składniki z patelni i smażyć wątróbki (3-4 minuty). Wymieszać z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Doprawić solą i pieprzem. Dolać koniak i zagotować. Wyłączyć ogień, dodać śmietanę.
Zmiksować wszystko w blenderze na gładki mus. Jeszcze raz spróbować i ewentualnie doprawić do smaku. Mus można dodatkowo przetrzeć przez sito.
Tortownicę wyłożyć rozwałkowanym na okrągło plackiem z ciasta kruchego. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. około 10 minut (przedtem nakłuć ciasto).
Na podpieczone ciasto wyłożyć mus z wątróbki. Ponownie wstawić do piekarnika. Piec kolejne 40-50 minut dopóki mus się nie zetnie.