Gotuj z Magdą Gessler! Oto 25 pysznych przepisów. Poznaj najlepsze dania znanej restauratorki - one zagwarantują Ci sukces w kuchni!
Kołduny litewskie z lubczykiem
Składniki na bulion:
-Kark barani
-Gicz barania
-Gicz wołowa
-1 por
-½ główki kapusty
-1 cebula w łupinie podpalona na ogniu
-1 seler
-2 pietruszki
-1 marchew
-2 liście laurowe
-3 ziarna ziela angielskiego
-Kilka gałązek świeżego lubczyku
-Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso zalej zimna woda i gotuj do miękkości. Posól, dodaj warzywa i przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez około 4 godziny. Pod koniec gotowania zbierz z wierzchu tłuszcz. Bulion odstaw do wystudzenia. Zamroź 250 ml.
Składniki na farsz:
-500 g zmielonej baraniny z karku i pachwin
-500 g zmielonej polędwicy wołowej
-200 g sparzonego i zmielonego łoju z 4 nerek cielęcych
-4 wołowe kości udowe pokrojone na kawałki
-1 główka czosnku polskiego
-1 l bulionu
-½ kg białej, słodkiej cebuli pokrojonej w drobna kostkę
-100 g masła
-Suszony majeranek
-Sól, pieprz
Sposób przygotowania farszu:
Część bulionu podgrzej w dużym rondlu. Gotuj w nim kości wołowe tak, by ugotować znajdujący się w nich szpik. Będzie gotowy jeśli po nakłuciu wypłynie niego krew. Gotowe kości wyjąc z bulionu i ostudzić.
Cebule zeszklij na maśle. W moździerzu utrzyj czosnek, sól, popierz, majeranek.
Do miski przełóż zmieloną polędwice, baraninę i łój z nerek cielęcych. Dodaj zimną cebulę i przyprawy wymieszane w moździerzu. Dokładnie wyrób farsz rękoma. Dodaj wystudzony szpik kostny. Uważaj na temperaturę farszu. Jeśli jest zbyt ciepły, tłuszcz wytrąci się. Jeśli musisz ostudzić farsz, dodaj do niego zamrożone kostki bulionu. Dopraw do smaku solą i pierzem. Miskę z farszem włóż do większej miski wypełnionej lodem. Zakryj ściereczką i wstaw do lodówki.
Składniki na ciasto:
-500 g mąki pszennej typ 500
-Sól
-Letnia woda
Sposób przygotowania ciasta:
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę. Zagniataj ciasto do momentu, aż przestaniesz wyczuwać wilgoć. Gotowe ciasto zakryj miską i poczekaj, Aż wystygnie.
Podziel je na kilka części. Każdą cienko rozwałkuj, wykrawaj małe kwadraty. Na środek każdego kwadratu ułóż farsz. Sklej kołduny, gotuj w bulionie. Kołduny litewskie są gotowe, kiedy ciasto zacznie się marszczyć. Wykładaj je na talerz wysmarowany masłem, by się nie skleiły.
Składniki na sos:
-250 ml bulionu
-200 g masła
-Świeży lubczyk
-1 łyżka octu spirytusowego
Sposób przygotowania sosu:
Bulion wymieszaj z octem i lubczykiem. Dodaj masło. Wymieszaj. Kołduny litewskie podawaj z sosem.