7 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Co grillujemy?...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/a5/4e/5cbffcbe6b901_o_large.jpg)
fot. pixabay
Grill: TOP 10 zasad zdrowego grillowania. Jak uniknąć szkodliwych lotnych związków i bakterii?
Co grillujemy?
Mięso rządzi! Kiełbasa zwłaszcza. Zdrowa? Niekoniecznie. Zwłaszcza, kiedy kupujemy ją jako gotowca, czyli przyprawioną i zapakowaną - wprost na grilla. Uważajcie, bo jest w niej mało mięsa, a sporo niebezpiecznych dodatków (wzmacniacze smaku, azotany, soli od groma).
Karkówki czy innych mięs też nie kupujcie gotowych na grilla. Marynujcie sami. Chuda wołowina czy drób też będą znakomite.
Pamiętajcie też o grillowaniu ryb. W folii z ziłami - pycha! I zdrowe!
I ważne: nie kładźcie na grilla mięsa prosto z lodówki. Powinno mieć temperaturę otoczenia.
Zobacz na kolejnych zdjęciach TOP 10 zasad zdrowego grillowania: