6 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Marynata...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/1e/4a/5cbffcb49bc49_o_large.jpg)
fot. pixabay
Grill: TOP 10 zasad zdrowego grillowania. Jak uniknąć szkodliwych lotnych związków i bakterii?
Marynata
Nie kupujcie gotowych. Mają zwykle glutaminian sodu oraz inne polepszacze i konserwanty. Przed zamarynowaniem dobrze jest nakłuć mięso - głębiej wnikną aromaty. Marynujcie w ceramicznych albo szklanych naczyniach (metalowe reagują np. z kwaśną marynatą, a to niezdrowe). Marynaty do mięs robi się szybko i na setki sposobów. Zioła, dobry olej, sos sojowy albo jogurt - co kto woli. Z musztardą albo z miodem. Można też bardziej orientalnie. Zobaczcie.
Zobacz na kolejnych zdjęciach TOP 10 zasad zdrowego grillowania: