Grypa w woj. śląskim: Chorujemy już na potęgę. Ponad 20 tys. zachorowań w tydzień odnotował wojewódzki sanepid

MCH
Udostępnij:
Grypa w woj. śląskim. Z 12,7 tys. do nawet ponad 20 tysięcy wzrosła tygodniowa liczba zachorowań na grypę w woj. śląskim. Najwięcej przypadków lekarze odnotowali w Gliwicach, Chorzowie, Częstochowie i Wodzisławiu Śląskim.

W całym kraju na grypę zachorowało już pół miliona osób. W samym woj. śląskim od 23 do 31 stycznia Wojewódzka Stacja Epidemiologiczno-Sanitarna w Katowicach odnotowała 20 tys. 446 przypadków grypy i infekcji grypopodobnych. 42 osoby trafiły do szpitali. W Wadowicach w woj. małopolskim lekarze ustalają, czy z powodu powikłań po grypie zmarło dziecko. Jak przestrzegają lekarze, najbardziej narażone są właśnie dzieci, osoby starsze i przewlekle chorzy. Na ponad 20 tys. zachorowań w woj. śląskim 9 tys. 628 dotyczyło nieletnich do lat 14.

To jeden z najwyższych dla naszego regionu wskaźników zachorowalności na grypę od 10 lat. Dla porównania, od 23 do 31 stycznia 2008 roku na grypę chorowało tylko 1560 osób. Rok temu padł rekord dekady z liczbą 29 083 zachorowań.

- Nie zauważyliśmy zwiększonej liczby pacjentów odwiedzających nasze przychodnie, ale coraz więcej spośród tych, którzy się do nas zgłaszają, uskarża się na objawy grypy i infekcji grypopodobnych - potwierdza Paulina Pitrowska z Fundacji Unia Bracka, która prowadzi 23 przychodnie na terenie woj. śląskiego.

Najwięcej przypadków grypy lekarze odnotowali w Gliwicach, Chorzowie, Częstochowie i Wodzisławiu Śląskim. Epidemiologom ciężko prorokować czy to szczyt zachorowań. Choć, jak przyznają, najwięcej zachorowań notują zwykle na przełomie stycznia i lutego.

Niestety, Polacy nie lubią się szczepić. - Co roku szczepi się kilka procent społeczeństwa, w najlepszych latach było to ok. 7 procent - ubolewa prof. Leszek Szenborn z rady Ogólnopolskiego Programu Zwalczania Grypy.

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

PRZEPIS NA PĄCZKI NA TŁUSTY CZWARTEK

Wideo

Komentarze 5

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Majaaa
Od kiedy jem miód wielokwiatowy z CBD + CBDA i pije syrop konopny z Rokitnikiem (dokładnie rok), to nie choruję - nie przeziębiam się, nie mam kaszlu, nie boli nie gardło. Wcześniej notorycznie się przeziębiałam, miałam ogromny katar, który ciągnął się przez dwa tygodnie. Przez ten rok byłam chora tylko raz, ale tego nawet nie można nazwać przeziębienie - kilka razy wydmuchałam nos, bardzo lekko bolało mnie gardło przez jeden dzień. Przyznaję, że konopi nie jem codziennie, wtedy efekty byłyby pewnie jeszcze lepsze, jeżeli chodzi o inne schorzenia. także polecam a te produkty
H
Holka
Piłam czystek i nic mi nie pomógł.
A
Adam
My Polacy mamy taki nawyk, dodam, że dość powszechny a zarazem niebiezpieczny w konsekwencji: zazywanie kilku róznych preparatów "przeciwgrypowych" jednoczesnie, nie zwracajac uwagi na to, ze zawieraja te sama substancje aktywna. Warto wyraznie podkreslic, ze te wszystkie grypexy, koldrexy, ferwexy i inne cuda to nie sa lekarstwa na przeziebienie! Pozwalaja co prawda zlagodzic objawy przeziebienia, ale nie zwalczaja wirusa. Są takie homeopatyczne syropy BIO z Rokitnikiem, dodawane do wody lub zażywane na łyżeczce, które w takich stanach infekcyjnych i różnych powikłaniach radzi sobie bardzo dobrze i nie faszeruje się żadną chemią. Rokitnik to bomba witaminowa, zawiera 10 razy więcej Wit C niż pomarańcze, a Wit A mają 3 razy więcej niż marchew. Tutaj jest najtańsza wysyłka, sprawdziłem: konopiafarmacja.pl , mam nadzieje że komuś pomogłem. Pozdrawiam
G
Gość
A ja zażywam witaminę D i jestem odporna na choroby !
A
Aena
Moją ’szczepionką' przeciw grypie i przeziębieniom jest czystek. Piję go od trzech lat i od tamtego czasu ani razu nie zachorowałam. Trzeba tylko wybierać taki, który nie jest mocno zmielony.
Dodaj ogłoszenie