![Przepisy podane przez aktora Bogdana Kalusa, który z...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/8b/da/517ed281abbb9_o_large.jpg)
Karczki, pstrągi, krewetki. Gwiazdy grillują, a my z nimi [PRZEPISY NA GRILLA]
Grillowana cielęcina w butelce whisky
Przepisy podane przez aktora Bogdana Kalusa, który z Sylwestrem Maciejewskim (obaj na zdjęciu) przyrządzał je w Pułtusku na Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś". Zajęli drugie miejsce.
Składniki wersji 1:
kawałki polędwicy wieprzowej butelka whisky sól i pieprz
Składniki wersji 2:
kawałki polędwicy wieprzowej
plastry sera pleśniowego lazur oliwa, ocet balsamiczny, sos sojowy bakłażan, papryka
Przygotowanie:
Polędwicę wieprzową zamoczyć na 20 minut w whisky. Ważne, aby poświęcić na to całą butelkę tego wysokoprocentowego trunku. Trzeba to zrobić po to, aby mięso nabrało odpowiedniego smaku. Następnie odpowiednio doprawić je solą i pieprzem. Położyć na grill i piec do czasu, aż skórka będzie chrupiąca. Wersja bezalkoholowa zakłada zamoczenie polędwicy w marynacie z oliwy, octu i sosu sojowego przez około 20 min. Później mięso trafia na grill. Podawać z grillowanymi warzywami, np. papryką i bakłażanem.