![Przepis Karola Okrasy, kucharza...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/a9/b6/517ed27aa41ff_o_large.jpg)
Karczki, pstrągi, krewetki. Gwiazdy grillują, a my z nimi [PRZEPISY NA GRILLA]
Grillowany pstrąg z sosem z pieczonego czosnku
Przepis Karola Okrasy, kucharza
Składniki: pstrąg 2 szt. (400 g każdy) 3 główki czosnku 1 pęczek kolendry 2 szt. ostrej papryczki 50 ml oleju rzepakowego do marynaty 50 ml oleju rzepakowego do sosu 1 limonka
2 łyżki miodu wielokwiatowego 150 ml kwaśnej, gęstej śmietany 100 g suszonych pomidorów sól i pieprz
Przygotowanie: Pstrąga oczyścić, wypatroszyć, wyciąć skrzela i usunąć oczy, ponacinać na całej długości, tworząc ładne i głębokie kieszonki. Marynata: kolendrę posiekać, dodać pokrojoną drobno papryczkę, otartą skórkę z limonki i sok, miód i wymieszać. Powkładać marynatę w kieszonki i obtoczyć go całego. Odstawić na 10 min. Czosnek przypiec w całości, na rozżarzonych węglach. Piec, aż skórka się zwęgli (ok. 10 min). Przekroić i wycisnąć miąższ. Pozostałe łupiny czosnku powkładać do każdego pstrąga. Ryby zawinąć w pergamin, by wystawała głowa i ogon. Układać na grillu i piec ok. 10 min z każdej strony, nie bezpośrednio nad żarem i użyć pokrywy do grilla.
Sos: Wyciśnięty czosnek rozetrzeć z odrobiną soli. Dodać posiekane drobno pomidory. Wymieszać ze śmietaną, pozostałą marynatą. Doprawić solą i pieprzem. Dodać olej rzepakowy.