Ukraina-Szwecja
Sałatka mimoza
Składniki - 40 dag wędzonej ryby (najlepsza jest makrela), 6 jajek na twardo, 20 dag żółtego sera (twardego), 1 cebula, majonez, natka pietruszki, koperek, sól i pieprz
Rozdrabniamy, łączymy i schładzamy. Najlepsza z wódką, zimną oczywiście.
Klopsiki
Składniki - pół kilo mielonego mięsa (najlepiej wołowego lub wołowo-wieprzowego), jajko, sucha bułka, cebula, sól, pieprz, olej
Mięso wyrabiamy dokładnie tak samo jak na karminadle, ale nie obtaczamy w bułce tartej. Formujemy małe kulki (wielkości pomidorków koktailowych). Możemy nabić je na patyki do szaszłykjów i smażyć w głebokim oleju, lub ułożyć w żaroodpornym naczyniu, przykryć i upiec piekarniku. Ta druga wersja jest mniej kaloryczna. Do klopsików konieczny jest sos. Może być zwykły ketchut, ale smaczniejsze są np. z tatzikami, sosem tatarskim lub czosnkowym.
CZYTAJ KONIECZNIE:
Przekąski dla kibica na każdy mecz Euro 2012 ZOBACZ KONIECZNIE
*Euro 2012 w DZ: eksperci typują wyniki meczów, wywiady z gwiazdami, strefa kibica
*Nowy podział Śląska: koniec woj. opolskiego i śląskiego, wspólne górnośląskie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?