Szwecja-Francja - w sam raz na ten mecz będzie jedna z potraw kuchni szwedzkiej o intrygującej nazwie "Mieszanka Starego Lubieżnika". Składniki na 4 porcje: 4 kromki ciemnego chleba albo szwedzki chleb chrupki, 6 jajek, 2 duże łyżki skrojonej cebuli, 2 łyżki szczypiorku, 3 łyżki świeżego koperku, puszka filetów śledzi anszowis (100 g), 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany, łyżka soku z filetów, pieprz.
WSZYSTKO O EURO 2012 NA DZIENNIKZACHODNI.PL W NASZYM SERWISIE SPECJALNYM
Jajka ugotować na twardo, zimne posiekać. Cebule posiekać, można też lekko zeszklić. Szczypior, koper, filety ryby posiekać. Wszystko delikatnie wymieszać i doprawić pieprzem. Nakładać na chleb tuż przed podaniem. Doskonałe pod piwo lub wódkę.
Kolejna przekąska - raclettowe pieczarki rodem z Francji. Składniki: 10 niedużych pieczarek, 10 plasterków sera raclette, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Pieczarki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Odcinamy ogonki, obieramy ze skórki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdej pieczarce układamy po 1 jednym plasterku sera, pokrojonego na mniejsze kawałki. Posypujemy roztartymi w dłońmi ziołami prowansalskimi. Zapiekamy na patelenkach do raclette do czasu rozpuszczenia się sera. Podajemy z ketchupem lub np. sosem czosnkowym.
Anglia-Ukraina - nie ma to jak kiełbaski w cieście naleśnikowym.
Składniki: 2 szklanki mąki, 3 jajka, szklanka mleka lub śmietanki, łyżeczka soli i cukru, trochę wody gazowanej, olej do smażenia, parówki lub kiełbasa serdelowa, sezam biały lub czarny, ostra przyprawa do posypania. Wszystkie składniki ubijać na ciasto naleśnikowe, dodać szklankę sezamu, a z parówek zdjąć osłonki i zanurzać w cieście cale lub w połówkach. Rozgrzać tłuszcz na patelni i łopatką kuchenną nakładać kiełbaski zanurzone wcześniej w cieście sezamowym. Smażyć z 5-7 min. Wyjąć i osączyć z tłuszczu na talerze. Podawać od razu.
Ukraiński specjał - gałuszki (kotlety ziemniaczano-mięsne)
Składniki: 8-10 ugotowanych ziemniaków, 3 łyżki mąki, 3-4 łyżki gęstej śmietany, 1 jajko
20 dkg wędliny lub pieczonego mięsa, łyżka masła i oleju, sól, pieprz.
Ziemniaki i wędlinę przepuścić przez maszynkę. Wymieszać z masłem, jajkami, śmietaną i mąką. Przyprawić, zagnieść na gładką masę. Formować niewielki kulki, piec w piekarniku na złoty kolor w temp. 200°C. Podawać polane masłem, z surówkami.
*Euro 2012 w DZ: eksperci typują wyniki meczów, wywiady z gwiazdami, strefa kibica
*Nowy podział Śląska: koniec woj. opolskiego i śląskiego, wspólne górnośląskie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?