Kuchnia: Kućmok, czyli wielki ziemniaczany placek

Tomasz Szymczyk
arc.
Placki ziemniaczane to jedna z moich ulubionych potraw - oczywiście, jeśli chodzi o ich jedzenie, a nie przyrządzanie. Mam na myśli tę część ich przygotowania poświęconą na tarcie ziemniaków.

Czasem jednak warto poświęcić trochę czasu, by zjeść coś niecodziennego, ale bardzo smacznego. I nie mam tutaj na myśli zwykłych placków ziemniaczanych, ale ich większą wersję, czyli kućmoka. Jeżeli ta nazwa Wam nic nie mówi, śpieszę z wyjaśnieniem, że chodzi o wielki placek ziemniaczany, który nie jest smażony na patelni, ale pieczony w brytfannie w piekarniku.

Sposób przygotowania kućmoka niewiele różni się od przygotowania zwykłych placków ziemniaczanych, ale pamiętać należy o zwiększonych proporcjach wszystkich składników.

Składniki: 1-1,5 kg ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, przyprawy według gustu, opcjonalnie również kiełbasa i wędzony boczek .

Sposób przyrządzania: ziemniaki należy obrać i zetrzeć na tarce. W tym czasie boczek i kiełbasę podsmażamy na patelni, a następnie wrzucamy je do naczynia ze startymi ziemniakami. Do tych produktów wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i ewentualnie przyprawy, a całość solimy i pieprzymy. Masa ziemniaczana w brytfannie powinna mieć grubość około 3-4 cm. Jej boki można wyłożyć plasterkami boczku. Pieczemy w rozgrzanym do 180-200 st. C piekarniku przez około 1,5 h. Podajemy na gorąco. Polecam popicie kućmoka szklanką zwykłego nieprzegotowanego mleka.

FLESZ: Kiedy będzie wiosna? Zwierzęta dają sygnały.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

e
et

z dzieciństwa pamiętam jak mama to robiła i nazywaliśmy to TARCIUCH ....a nie żaden kućmok...skąd ta nazwa nie z Lubelszczyzny to pewne!!!

G
Gość

To przyznam się,że w moim domu nigdy czegoś takiego nie robiliśmy.Może dlatego,że chrupiące placki ziemniaczane są naprawdę pyszne,a może dlatego,że w miastach śląskich tradycje kuchni dąbrowskiej nie były przyjmowane?
Może raz spróbuję coś takiego zrobić i przekonam się czy było warto fatygi,ale na pewno z placków ziemniaczanych nigdy nie zrezygnuję.Jeszcze gdy robisz je z młodych ziemniaków.Pycha

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3