Kulinarni mistrzowie opanowali Zawiercie

Monika Ziółkowska
Mariusz Mielczarek z Kleszczowa
Mariusz Mielczarek z Kleszczowa monika ziółkowska
Udostępnij:
Łukasz Malec i Paweł Pyra z Tychów oraz Dariusz Kuźniak i Jarosław Bieńkowski reprezentujący Łódź zakwalifikowali się do kulinarnych mistrzostw Polski szefów kuchni najbardziej prestiżowych restauracji hotelowych.

Będą mogli zaprezentować się podczas finału, na poznańskich targach Polagra-Food. Eliminacje regionalne odbywały się wczoraj w Hotelu Zawiercie. Wzięło w nich udział 23 kucharzy.

- Każda praca jest inna od potraw, którą spotykamy w restauracjach na co dzień. Kucharze pokazują nowoczesne trendy kulinarne. Każdy z nich w jakimś stopniu jest artystą, który chce przelać na talerz, tak jak na płótno swój artyzm - mówi Marek Furczyk, organizator eliminacji.

Ciekawe pomysły mieli np. kucharze z restauracji w Pszczynie. - Przygotowaliśmy figi faszerowane sandaczem i szyjkami rakowymi w sosie figowym z polentą z mąki kukurydzianej. Drugie danie to schab z dzika faszerowany wędzoną śliwką, wątróbka i boczkiem w sosie piernikowym, podane na risotto z rydzami i mus z zielonego groszku - mówi Mariusz Malinowski, z restauracji Kuchnia i Wino z Pszczyny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie