MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarni mistrzowie opanowali Zawiercie

Monika Ziółkowska
Mariusz Mielczarek z Kleszczowa
Mariusz Mielczarek z Kleszczowa monika ziółkowska
Łukasz Malec i Paweł Pyra z Tychów oraz Dariusz Kuźniak i Jarosław Bieńkowski reprezentujący Łódź zakwalifikowali się do kulinarnych mistrzostw Polski szefów kuchni najbardziej prestiżowych restauracji hotelowych.

Będą mogli zaprezentować się podczas finału, na poznańskich targach Polagra-Food. Eliminacje regionalne odbywały się wczoraj w Hotelu Zawiercie. Wzięło w nich udział 23 kucharzy.

- Każda praca jest inna od potraw, którą spotykamy w restauracjach na co dzień. Kucharze pokazują nowoczesne trendy kulinarne. Każdy z nich w jakimś stopniu jest artystą, który chce przelać na talerz, tak jak na płótno swój artyzm - mówi Marek Furczyk, organizator eliminacji.

Ciekawe pomysły mieli np. kucharze z restauracji w Pszczynie. - Przygotowaliśmy figi faszerowane sandaczem i szyjkami rakowymi w sosie figowym z polentą z mąki kukurydzianej. Drugie danie to schab z dzika faszerowany wędzoną śliwką, wątróbka i boczkiem w sosie piernikowym, podane na risotto z rydzami i mus z zielonego groszku - mówi Mariusz Malinowski, z restauracji Kuchnia i Wino z Pszczyny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni