Będą mogli zaprezentować się podczas finału, na poznańskich targach Polagra-Food. Eliminacje regionalne odbywały się wczoraj w Hotelu Zawiercie. Wzięło w nich udział 23 kucharzy.
- Każda praca jest inna od potraw, którą spotykamy w restauracjach na co dzień. Kucharze pokazują nowoczesne trendy kulinarne. Każdy z nich w jakimś stopniu jest artystą, który chce przelać na talerz, tak jak na płótno swój artyzm - mówi Marek Furczyk, organizator eliminacji.
Ciekawe pomysły mieli np. kucharze z restauracji w Pszczynie. - Przygotowaliśmy figi faszerowane sandaczem i szyjkami rakowymi w sosie figowym z polentą z mąki kukurydzianej. Drugie danie to schab z dzika faszerowany wędzoną śliwką, wątróbka i boczkiem w sosie piernikowym, podane na risotto z rydzami i mus z zielonego groszku - mówi Mariusz Malinowski, z restauracji Kuchnia i Wino z Pszczyny.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?