Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mistrzostwa Europy w przyrządzaniu potraw z karpia w Skoczowie

Łukasz Klimaniec
Fot. Łukasz Klimaniec
Mistrzostwa Europy w przyrządzaniu potraw z karpia z udziałem Czechów, Węgrów i Słowaków oraz gotowanie niezwykłej zupy rybnej były głównymi atrakcjami Regionalnych Dni Rybactwa Gołysz - Skoczów 2010.

Przez dwa dni na Rynku w Skoczowie mistrzowie kuchni, gospodynie kół wiejskich i reprezentanci renomowanych restauracji robili wszystko, by przekonać ludzi do jedzenia karpia częściej, niż tylko w Wigilię.

- Nasz region produkuje ok. 30 procent karpia w skali kraju. Poczuwamy się do obowiązku wobec konsumentów, by organizować taką imprezę i promować karpia. Pokazujemy, że karp to nie jest ryba świąteczna, za którą ludzie uganiają się tylko przed Wigilią. To także ryba, którą z powodzeniem można jeść raz, czy dwa w tygodniu na naprawdę różne sposoby. Zresztą, dietetycy zalecają jedzenie mięs rybich - przekonywał Andrzej Grzyb, dyrektor bielskiego oddziału Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.

Każdy, kto zjawił się na Rynku w Skoczowie mógł przyjrzeć się, jak fantazyjne dania można przyrządzić z najsłynniejszej polskiej ryby. Gdy w ramach mistrzostw rywalizowali uczniowie szkół gastronomicznych, jurorów zaskoczył karp zapieczony w cieście francuskim podany ze szpinakiem. Oryginalnym pomysłem zaimponowały gospodynie kół gospodyń wiejskich, które pod gigantycznym namiotem uwijały się nad przygotowaniem tradycyjnych potraw z karpia. Bo czy ktoś pomyślał, by zrobić z karpia... bigos?!

Główną atrakcją Regionalnych Dni Rybactwa było jednak ugotowanie zupy rybnej przez uznanych w kraju i zagranicą mistrzów kuchni m.in. Jeana Bosa, Waldemara Chołówki, Piotra Szczygielskiego czy Grzegorza Komendarka. W efekcie powstała najbardziej niezwykła zupa rybna na świecie, której każdy mógł skosztować za darmo.

-Zupa jest zupełnie inna od tradycyjnej zupy rybnej. Widać to już po jej kolorze - zwracał uwagę Wiesław Wróblewski, szef Beskidzkiego Klubu Kulinarnego, który współorganizował mistrzostwa.

Zupa została ugotowana wprawdzie na bazie fileta z karpia, ale kucharze dodali do niej rybę morską oraz wiele różnych przypraw m.in. paprykę w różnych postaciach (ostrą i krojoną), liście laurowe, a także ziele angielskie.
Efekt był taki, że zupa smakowała nawet tym, którzy na co dzień nie przepadają za rybami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!