Jak mówi Łukasz Jurkiewicz, właściciel Białej Gruby, do produkcji czarnych pączków wykorzystano specjalny rodzaj węgla jadalnego. Jest on zresztą wykorzystywany również do przygotowania innych "czarnych" potraw.
- Mamy np. czarne kluski, a raz do roku robimy czarne pączki lub jak kto woli czarne kreple - wyjaśnia Łukasz Jurkiewicz.
To nie pierwszy pączkowy eksperyment mysłowickiej restauracji. W ubiegłym roku, podczas pierwszego Tłustego Czwartku w historii Białej Gruby, przygotowano czarne pączki z jasnym nadzieniem, ale również pączki tradycyjne z czarnym nadzieniem.
Tegoroczne czarne pączki mają limitowaną edycję. Przygotowano ich około setki. Cieszyły się sporym zainteresowaniem. Niebawem w Białej Grubie spróbować będzie można złotego śledzia z... jadalnym złotem.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?