Dzień Piekarza i Cukiernika obchodzony jest 15 marca, ponieważ w tym dniu przypada wspomnienie ich patrona – św. Klemensa. Piekarze i cukiernicy to rzemieślnicy, którzy mają duże znaczenie dla społeczeństwa. Ich produkty nie tylko są pyszne, ale także pełnią ważną rolę w naszym codziennym życiu. Chleb i produkty piekarnicze są podstawą naszej diety, a ciasta i ciastka stanowią wspaniały sposób na celebrowanie różnych okazji.
W dniu Piekarza i Cukiernika warto pamiętać, że to nie tylko smak i wygląd ich wypieków są ważne, ale również ich wysoka jakość i bezpieczeństwo. Dlatego piekarze i cukiernicy muszą być wyjątkowo staranni w swojej pracy, dbając o higienę i jakość używanych składników.
Jak wygląda piekarnictwo w województwie śląskim?
W 2021 roku, według danych Śląskiego Ośrodka Badań Regionalnych Urzędu Statystycznego w Katowicach, na terenie województwa działało 1783 firm produkujących pieczywo i świeże wyroby ciastkarskie. Na rynku działa również 77 firm specjalizujących się w produkcji sucharów, herbatników i innych ciastek. Jednak to nie wszystko! Sprawdź naszą galerie i odkryj kolejne ciekawostki. Sprawdź również gdzie w Katowicach kupisz najlepszy chleb wg opinii google!
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?