2 z 8
Poprzednie
Następne
Najlepsze przepisy na domowe rogaliki. Zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia!
Najlepsze przepisy na domowe rogaliki
Rogaliki Makowe
Składniki
500 g maku
200 g cukru
1 szklanka mleka
1 łyżka miodu
Skórka otarta z jednej cytryny
1 opakowanie masy makowej (lub gotowa masa makowa)
Ciasto drożdżowe do rogalików (możesz użyć gotowego z ciasta francuskiego)
Sposób przygotowania
Mieszaj mak, cukier, mleko, miód i skórkę cytrynową w garnku.
Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
Rozwałkuj ciasto na prostokąt i pokrój na trójkąty.
Na każdy trójkąt nałóż łyżkę masy makowej i zwijaj od szerszego końca.
Układaj rogaliki na blasze do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku według instrukcji na opakowaniu ciasta, aż staną się złociste.