W ostatnim czasie naturalne sposoby nawożenia roślin zyskują na popularności, dlatego z zainteresowaniem śledzimy wszelkie nowinki w tym zakresie i chętnie sprawdzamy ich działanie w praktyce. Jedną z takich interesujących propozycji jest między innymi nawóz ze skórek od banana. Zwykle po zjedzeniu owocu skórki wyrzucamy do śmieci, co jednak jest błędem, gdyż tracimy w ten sposób doskonały surowiec na nawóz.
Skórki z bananów na naturalny nawóz
Skórki bananów są skarbnicą wielu minerałów i związków organicznych, które dla roślin stanowią wartościowe pożywienie. Znajdziemy w nich m.in. sporo potasu i fosforu (szczególnie ważnych dla roślin kwitnących oraz pomidorów), ale także magnez, wapń, siarkę czy kwas krzemowy.
Dlatego też zamiast wyrzucać skórki do kosza, przeznaczmy je na pokarm dla roślin. Możemy to zrobić na różne sposoby - przepisy znajdziesz w galerii .
O tym pamiętaj, zanim użyjesz skórek z bananów
Zanim jednak zdecydujemy się na wykorzystaniem skórek banana w domu i ogrodzie, musimy bardzo dokładnie umyć owoce przed obraniem, a najlepiej pozostawić je na ok. 10 minut w misce z letnią wodą i sodą oczyszczoną (w proporcji ok. 2 łyżeczek sody na 1 litr wody), co pomoże usunąć z nich substancje chemiczne, którymi banany są „nafaszerowane” w procesie produkcji.
Inaczej chemikalia przedostaną się do podłoża, zagrażając kondycji roślin. Jeśli „bananowy” nawóz z toksynami wykorzystamy do zasilania roślin użytkowych (głównie tych o krótkim okresie wegetacji jak np. sałata lub ziół), substancje chemiczne mogą też trafić wraz z nimi wprost do naszego organizmu.
Warto kupować banany ekologiczne
Takiego zagrożenia nie niosą ze sobą banany z upraw ekologicznych, gdzie wykorzystywanie „chemikaliów” do produkcji owoców jest mocno ograniczone (w uprawie nie stosuje się pestycydów zastępując je zabiegami agrotechnicznymi oraz ekologicznymi nawozami i środkami ochrony roślin). Dzięki temu ich skórki są znacznie „zdrowsze” od skórek owoców pochodzących z masowych produkcji towarowych (oczywiście takie banany będą też zdrowsze dla nas).
Choć owoce ekologiczne są nieco droższe od tradycyjnych, ich skórki bez obaw możemy wykorzystywać do nawożenia wszystkich roślin, także tych przeznaczonych do spożycia.