Makaron z warzywami
Składniki:
400g makaronu tagliatelle lub innego ulubionego
1 cebula
4 ząbki czosnku
8 pieczarek
1 por /ok 15cm kawałek/
1 papryka
1 marchewka
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżki oleju sezamowego
sól
oliwa
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania makaronu według przepisu na opakowaniu.
W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki, pora w plasterki, marchewkę w słupki a paprykę w kostkę.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulkę z czosnkiem. Po ok 2-3 minutach dodajemy pieczarki, por, paprykę i marchewkę.
Całośc solimy i dusimy ok 10min pod przykryciem.
W międzyczasie przygotowujemy sos łącząc w miseczce sos sojowy, cukier oraz olej sezamowy.
Po 10 min. do patelni dodajemy ugotowany makaron oraz przygotowany sos, mieszamy i podgrzewamy jeszcze 5 min. Gotowe.