Hreczanyki czyli bieszczadzkie kotlety z kaszy i mięsa
Składniki:
200 gramów kaszy gryczanej,
500 gramów mielonej wieprzowiny,
4 średnie cebule,
500 gramów kapusty kiszonej,
pół łyżki mąki pszennej,
garść grzybów suszonych,
1 jajko,
olej,
ziele angielskie, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną ugotuj na sypko – według przepisu z opakowania lub tym sposobem.
Cebule obierz, drobno posiekaj, zrumień na oleju.
Kapustę raz przepłucz w zimnej wodzie (możesz pominąć, jeśli lubisz bardzo kwaśne smaki), przełóż do garnka, dodaj połowę zrumienionej cebuli i rozdrobnione grzyby, wlej szklankę wody, dopraw zielem angielskim i pieprzem, wymieszaj, duś pod przykryciem przez pół godziny – aż kapusta zmięknie.
Mąkę rozrób w połowie szklanki wody, wlej do kapusty, ponownie zagotuj, ewentualnie dopraw solą, wyłącz ogień.
Drugą połowę cebuli przełóż do miski, dodaj przestudzoną kaszę, mięso, jajko, dopraw solą i pieprzem.
Masę bardzo dokładnie wyrób przy pomocy dłoni – wstaw do lodówki na 15 minut, kotlety będą łatwiej się formować.
Z masy odrywaj kawałki, których formuj niewielkie płaskie kotlety – będzie łatwiej, jeśli posmarujesz dłonie olejem.
Smaż na rumiany kolor przez 4 minuty z każdej strony.
Kotlety podawaj z kapustą.