Pyszne łazanki z kapustą kiszoną i boczkiem
Składniki:
1 kilogram kiszonej kapusty
0,5 kilograma makaronu łazanki
0,5 kilograma wędzonego boczku
2 cebule
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
Sól,pieprz
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia.Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, dodajemy listki laurowe i ziarna ziela angielskiego, zalewamy niewielką ilością wody. Gotujemy pod przykryciem do miękkości, ostudzoną kapustę odciskamy i kroimy. Boczek i cebulę kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy boczek oraz cebulę, smażymy do momentu aż cebula i boczek się zrumieni .Dodajemy pokrojoną kapustę, smażymy na małym ogniu przez kilka minut. Dodajemy ugotowany makaron, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy jeszcze przez 5 minut.