Polędwiczki ze szparagami w sosie
Składniki:
polędwiczka wieprzowa
2-4 cienkie plastry wędzonego, chudego boczku
1/2 małej cebuli
5-6 szparagów, białych lub zielonych
150-200 ml śmietanki 30 – 36%
150 ml bulionu/rosołu lub wody
łyżka sosu sojowego
świeżo zmielony pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, szczypta kurkumy, 1/4 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki soli
siekany koperek lub natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Polędwiczki okroić z błonek, pokroić na centymetrowej grubości plastry, rozgnieść dłonią, posolić, oprószyć słodką papryką i pieprzem.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na dużą patelnię wrzucić plastry boczku i cebulę. Smażyć na średnim ogniu, aż boczek lekko się wytopi, a cebula zeszkli. Zwykle trwa to 2-3 minuty.
Przesunąć wszystko na brzeg patelni i w tym miejscu ułożyć plastry mięsa.
Smażyć na średnim ogniu minutę po obu stronach.
Szparagi umyć, jeśli białe – obrać obieraczką do warzyw (zielonych nie trzeba obierać), odłamać twarde końce, pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Wrzucić na mięso. Wszystko podlać wodą i przykryć pokrywką. Zagotować i trzymać na ogniu 2 minuty.
Zdjąć pokrywkę, zalać wszystko śmietanką, ponownie zagotować i trzymać na ogniu 2-3 minuty by sos lekko zgęstniał. Dodać pozostałe przyprawy, sprawdzić czy jest wystarczająco słono i ewentualnie dosolić.