Zupa z młodej kapusty
Składniki:
1 średnia główka młodej kapusty – ok 600 g
3 średnie młode marchewki – ok. 200 g
3 ziemniaki pokrojone w kostkę – ok. 560 g
1 duża cebula pokrojona w kostkę – ok. 180 g
1 średni ząbek czosnku
1,3 l bulionu warzywnego
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki oleju rzepakowego
1 czubata łyżka masła
pęczek koperku
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.
Czosnek również obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju oraz 1 czubatą łyżkę masła. Wrzucić cebulę i smażyć ją na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż się delikatnie zeszkli. Kolejno dodać czosnek i smażyć jeszcze pół minuty.
W międzyczasie ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm. Wrzucić na patelnię ze zeszkloną cebulą i smażyć jeszcze przez ok. 5-7 minut.
Marchewkę obrać, a następnie pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5 cm.
W średnim garnku podgrzać bulion. Wrzucić do niego zawartość patelni, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Delikatnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować całość pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 20 minut.
Młodą kapustę pozbawić brzydkich, zewnętrznych liści, odciąć głąb, a resztę posiekać na mniejsze kawałki ( u mnie kostka o boku ok. 2 cm). Posiekaną kapustę wrzucić do garnka z resztą warzyw i gotować całość jeszcze przez kolejne 8-10 minut (do czasu aż kapusta i ziemniaki zmiękną). Na koniec dodać do zupy posiekany koperek i ponownie (w razie potrzeby) doprawić zupę solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gotować jeszcze 1-2 minuty. Przelać zupę do talerzy i zajadać. Smacznego!