Pulpety w sosie pomidorowym ze śmietanką i ogórkami
Składniki:
na pulpeciki:
500 g mielonego mięsa,
mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone)
1 namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka lub kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki) wymieszanej z taką samą ilością mleka (do wchłonięcia płynu),
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku
na sos:
ok. 2 szklanek wody,
mała cebula,
opcjonalnie ząbek czosnku,
pół małej czerwonej papryki, opcjonalnie,
2-3 ogórki kiszone,
łyżka koncentratu pomidorowego,
listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki (lub do smaku),
1-2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) lub zwykłej mąki pszennej,
sól, pieprz, słodka papryka
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy klopsiki: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do wyraźnego zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu (pulpeciki powinny być wciąż surowe w środku).
Gdy klopsiki będą już rumiane, na patelnię dodać posiekaną cebulę. Smażyć kilka minut, dodać posiekany czosnek i koncentrat. Po chwili smażenia dodać wodę, listek, ziele i doprawić, dusić klopsiki ok. 10 minut (lub do miękkości, czas duszenia zależy od wielkości klopsików). Gdy mięso będzie prawie gotowe, wlać śmietankę. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4 - 1/3 szklanki wody. Dodać pokrojone w kostkę ogórki. Wymieszać, opcjonalnie posypać natka pietruszki.