Siekane kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą
SKŁADNIKI:
450 g piersi kurczaka/indyka
pół papryki czerwonej
70 g kukurydzy z puszki
garść natki pietruszki
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
2 jajka
pół szklanki mąki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso oraz paprykę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę siekamy nożem na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Powyższe składniki umieszczamy w misce i dodajemy przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki oraz szczyptę ostrej papryki. Solimy i pieprzymy do smaku (u mnie około 1 łyżeczka soli i szczypta pieprzu).
Następnie do całości dodajemy jajka, dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę. Mieszamy do dokładnego połączenia składników. Kotleciki nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron.