Villa Gardena działa od wielu lat w Parku Śląskim, niedaleko Planetarium. Ta elegancka restauracja, w lecie dodatkowo zachęcająca do odwiedzin ładnym ogródkiem letnim, od początku 2019 roku ma nowego zarządcę. To Grupa PTWP, która zarządza również Spodkiem i Międzynarodowym Centrum Kongresowym, organizuje kongresy i jest firmą mediową.
Zobacz, jak prezentują się wnętrza Villi Gardeny oraz dania z nowego menu
Za to nie zmienił się w Villi Gardena szef kuchni. To wciąż Dominik Duraj, jeden z najbardziej znanych śląskich szefów kuchni, który sławę zyskał w niedziałającej już niestety Wodnej Wieży w Pszczynie.
Założyliśmy, że nasze potrawy będą proste, jednak przyrządzane w niestandardowy sposób. Wyróżnia nas doskonały produkt i efektowny sposób podania – mówi Dominik Duraj, szef kuchni Villa Gardena
– W restauracji Villa Gardena stawiamy na nowoczesną kuchnię międzynarodową, która – ze względu na miejsce i otoczenie, w jakim się znajdujemy – akcentuje mocno naturę, las i ogród. Założyliśmy, że nasze potrawy będą proste, jednak przyrządzane w niestandardowy sposób. Wyróżnia nas doskonały produkt i efektowny sposób podania – mówi Dominik Duraj, szef kuchni Villa Gardena.
W lutym 2019 r. Dominik Duraj zaproponował nowe sezonowe menu, w którym znalazły się dania mięsne oraz wegetariańskie, m.in.:
- pieróg z kaczką,
- sałaty ze smażonymi sardelami lub kozim serem,
- zupa z kiszonych ogórków z wędzonym pstrągiem,
- łosoś jurajski,
- polik wołowy,
- gęsina,
- biodrówka jagnięca,
- steki z domowymi frytkami i dodatkami.
Na deser zjeść można m.in.: bezę, ciasto czekoladowe lub racuchy z jabłkami.
Kreatywność kuchni, jak i charakter samej restauracji oddaje 5-daniowe menu degustacyjne, wybierane danego dnia z karty.
– Mamy taką zasadę, że przy zamówieniu menu degustacyjnego, najpierw rozmawiamy z gośćmi, pytamy o ich preferencje, ewentualne alergie. Zależy nam na tym, by to była niespodzianka i za każdym razem wielka kulinarna przygoda – dodaje Dominik Duraj.
Gault&Millau publikuje co roku „Żółty Przewodnik”, w którym ocenia najlepsze w danym kraju restauracje. Dominik Duraj został nominowany do tytułu Szefa Roku 2018, w roku 2017 r. zdobył tytuł Szefa Roku Polski południowej. Villa Gardena w tym samym konkursie otrzymała dwie czapki z maksymalną liczbą punktów przyznawanych na podstawie jakości produktów, smaku, wyglądu oraz sposobu podania jedzenia. Istotne w ocenie są także obsługa, wystrój oraz atmosfera, jaka panuje w restauracji.
– Villa Gardena to restauracja na wieczorne kolacje, spotkania biznesowe, rodzinne i kameralne przyjęcia okolicznościowe. Naszą intencją jest, by myśląc o Villa Gardena każdy wiedział, że w menu zawsze znajdzie coś dla siebie, spędzi komfortowo czas, w miłej atmosferze, blisko centrum Katowic, ale już w Parku Śląskim – mówi Bogusław Łach, manager restauracji Villa Gardena. – Z wielką starannością przygotowaliśmy nowe menu wychodząc naprzeciw oczekiwaniom gości, wzięliśmy udział w debiutującym na Śląsku festiwalu najlepszych restauracji Fine Dining Week – dodaje.
Villa Gardena ma dwie sale, mniejszą do 22 osób i większą na maksymalnie 60 osób oraz działający w sezonie letnim ogród.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Czy Katowice nadają się do mieszkania? Panel dyskusyjny DZ
IEM 2019 Katowice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?