Karkówka po cygańsku
Składniki:
850 g karkówki
2 czerwone papryki – 420 g
1 spora cebula – 170 g
400 g pieczarek
3 spore łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, słodka i ostra papryka
4 łyżki oleju + olej na dno formy
Sposób przygotowania:
Warzywa myję, cebulę obieram i kroję w cienkie piórka.
Paprykę kroję w paski a pieczarki w talarki lub na cztery.
Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oleju rzepakowego. Podsmażam na nim cebulę z papryką, gdy cebula się zeszkli dodaję pieczarki, solę i pieprzę. Smażę kilka minut, często mieszam, by warzywa równomiernie się podsmażyły. Dodaję 3 łyżki koncentratu, mieszam, smażę 2 minuty.
Karkówkę kroję na plastry, układam w większym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym delikatnie olejem, lekko spłaszczam. Przyprawiam z obu stron świeżo zmielonym pieprzem i mielonymi paprykami – słodką i ostrą.
Na tak przygotowane mięso wykładam równomiernie podsmażone warzywa, przyprawiam solą i pieprzem. Jeśli korzystam to także układam posiekane na kawałki ogórki.