Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ostrzeżenie GIS z 3.10: Stwierdzenie zawartości białka soi w parówkach z szynki

Redakcja Strefy Biznesu
Redakcja Strefy Biznesu
Stwierdzenie zawartości białka soi w parówkach z szynki
Stwierdzenie zawartości białka soi w parówkach z szynki Główny Inspektorat Sanitarny
Uwaga, we wtorek, 3.10 GIS wydało nowe ostrzeżenie - Stwierdzenie zawartości białka soi w parówkach z szynki. Aby chronić siebie i bliskich, przeczytaj je dokładnie. GIS ostrzega zawsze przed stosowaniem określonych produktów lub ich partii, przeczytaj dokładnie zalecenia.

To powinno Cię zainteresować

Ostrzeżenie GIS 3.10

W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Produkt: Parówki z szynki „Stówki” 100%, 200 g, Sokołów

  • Numer partii: C32541

  • Data minimalnej trwałości: 06/10/2023

Producent: SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL20134001
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności białka soi w parówkach uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku i poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii ww. wyrobu. Podjął działania w celu zidentyfikowania źródła zanieczyszczenia białkiem soi.
Organ Inspekcji Weterynaryjnej prowadzi postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.
Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Stwierdzenie zawartości białka soi w parówkach z szynki

Czym są ostrzeżenia GIS?

Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegoś produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Sprawdź, co Ci się przyda

Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Ostrzeżenie GIS z 3.10: Stwierdzenie zawartości białka soi w parówkach z szynki - Strefa Biznesu