Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 38
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Lorneta z meduzą, czyli seta i galareta! Tej królowej...
fot. pixabay, Wikipedia, demotywatory, kwejk, aniagotuje, Katarzyna Puczyńska/archiwum polskapress

Pamiętacie kulinarne przysmaki PRL-u? Za tą kuchnią "z niczego" tęskni wielu. Co Wam najbardziej smakowało?

Meduza z lornetą

Lorneta z meduzą, czyli seta i galareta! Tej królowej PRL-owskich zakąsek nie trzeba specjalnie przedstawiać. Wiodła prym na wszystkich imprezach i prywatkach. Zimne nóżki, czyli tradycyjne mięsne galaretki jako popularny aperitif podawano w towarzystwie mocno schłodzonego kieliszka wódki. Cały sekret przygotowania galarety z zimnych nóżek polega na ich długim i powolnym gotowaniu. Przez ten czas wygotuje się z nich cały kolagen i dzięki temu galareta zastygnie bez konieczności dodawania żelatyny. Kolagen jest bardzo zdrowy dla skóry, włosów i paznokci.

Zobacz również

Tego boi się Europa. Sondaż nie zostawia złudzeń

Tego boi się Europa. Sondaż nie zostawia złudzeń

Pożar mieszkania przy ul. Chopina w Gliwicach. Spaleniu uległo pomieszczenie kuchenne

Pożar mieszkania przy ul. Chopina w Gliwicach. Spaleniu uległo pomieszczenie kuchenne

Polecamy

Święcenia prezbiteriatu dla trzech diakonów z województwa śląskiego

Święcenia prezbiteriatu dla trzech diakonów z województwa śląskiego

Wielki pech utytułowanej lekkoatletki. Nie wystąpi w igrzyskach w Paryżu

Wielki pech utytułowanej lekkoatletki. Nie wystąpi w igrzyskach w Paryżu

Giro d'Italia. Startuje wyścig, 22. tour Rafała Majki

Giro d'Italia. Startuje wyścig, 22. tour Rafała Majki